Rudá jízda přehled

Rudá jízda
https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91451/bmid_ruda-jizda-TaS-91451.png 4 77 77

Soubor povídek z válečného prostředí Buďonného První jízdní armády odkrývá s otřesnou pravdivostí hrůzy extrémního násilí a krutosti, jichž byl autor sám svědkem a jejichž líčením, zabíhajícím do všech podrobností, proti nim protestuje. Překladatel sem zařadil i 4 povídky tematicky i historicky spadající do této knihy (Přičinlivá žena, Griščuk, U našeho baťky Machna a Cesta), ač je autor původně do tohoto cyklu nepojal. Skvělost jeho podání, v němž dovedl spojit extatickou metaforu s pevností tvrdého faktu, je pro Rudou jízdu příznačná.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Naše vojsko

Конармия (Konarmija), 1926

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudá jízda. Přihlašte se a napište ho.

MaxQ
02.08.2024 3 z 5

Některé povídky nádherné i ve své krutosti, jiné celkem spolehlivě nudily. V mém vydání zabírá navíc čtvrtinu knihy scénář divadelní hry, nikterak oslňující. Ale zaujal i osud spisovatele samého. Stalinovy se jeho prózy nelíbily kvůli tomu, jak popisovaly sovětského vojáka a Babel skončil ve čtyřicátých letech v soukolí rudého teroru. Jeho skutečný osud vyšel najevo až v osmdesátých letech, tak možná proto mohly jeho knihy u nás za tuhého totáče vycházet.

Ozzy86
03.06.2024 3 z 5

Knihu jsem si přečetl kvůli Janu Zábranovi, ale pod její povrch jsem nepronikl. Autor místy píše až básnickým slohem, který je ve velkém protikladu k brutálním situacím polského tažení, které popisuje.

vvikingg
03.06.2024 5 z 5

Babel se nezapřel v knize jako rudý agitátor psal v průběhu tažení do novin Rudý kavalerista, rudá jízda byla vykartáčována ocelovým kartáčem revoluce, agitace je dynamitovou šňůrou revoluce, podobná úderná hesla v krátkých povídkách jsou často, na druhé straně zase napíše, žebravé hordy se valí na starobylá města Polska. Povídky jsou krátké, vystižně popisují mentalitu rudých kozáků a vojáků. V jedné povídce zajmou bolševici polské důstojníky, kteří se ze strachu, aby nebyli poznáni svléknou do spodního prádla, lest se nepodaří , důstojníci jsou poznáni podle licousů a spodního prádla, jsou ihned podříznutí. Likvidace polských důstojníků byla na prvním místě, bez velení se válka vyhrát nedá. Podobná situace se opakovala v roce 1939 viz Katyně, zavraždění polských důstojníků sovětskou NKVD. Rukou NKVD zemřel i sám Babel (1940) a z účastníků tažení do Polska třeba Tuchačevskij a mnoho dalších ruských generálů a důstojníků.

Kniha Rudá jízda v seznamech