Rudý kapitán přehled
Dominik Dán
Při rekonstrukci starého hřbitova objevili dělníci v jedné z rakví lebku, do níž byl vražen velký hřeb. Bylo jasné, že nebožtík zemřel násilnou smrtí. Na místo hrůzného nálezu byli přivolání detektivové z oddělení vražd - začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztočil. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování však probíhá k nelibosti všech - vyšších míst i církve samé. Proč? Krauz s Burgerem i přesto pokračují v pátrání...... celý text
Detektivky, krimi Literatura slovenská
Vydáno: 2017 , PublixingInterpreti: Martin Stránský
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rudý kapitán. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchala jsem v autě. Více než příběh mě bavil přednes pana herce, který knihu namluvil.
Šiesta vydaná, v chronologickom poradí desiata kniha od Dominika Dána nás zavedie do leta 1992. Pri rekonštrukcii starého cintorína robotníkom spadne truhla s pozostatkami kostolníka pochovaného pred siedmimi rokmi. Všetko by sa zdalo normálne, keby sa v jeho lebke nenašiel zatlčený klinec. Tento hrôzostrašný nález spúšťa sled udalostí, ktoré odhalia oveľa viac, než sa spočiatku zdalo.
Prípad preberá tím z kancelárie 114, ktorý sa musí popasovať s množstvom otázok a pochybností. Stopy vedú hlboko do minulosti a partička vraždárov je konfrontovaná s neustálymi prekážkami. Samotný Burger by vedel, o čom rozprávam. Systém v roku 1992, len niekoľko rokov po páde komunizmu, je v rozklade, čo ešte viac komplikuje vyšetrovanie. Pri pátraní sú navyše všetci skúpi na slovo a akokeby sa báli čokoľvek prezradiť. Zjavne niekomu stúpli na otlak.
„Zabili muža a zatĺkli mu do hlavy klinec. Platia ma zato, aby som zistil, kto to bol a ako ho dostať za mreže.“
Zdá sa, že prípad ostane neuzavretý. Krauzov silný zmysel pre spravodlivosť ho ale vedie k tomu, aby pokračoval v pátraní na vlastnú päsť. Ako ďaleko je človek ochotný zájsť, aby našiel pravdu, a aké následky to môže mať?
„... budete mať v najbližšom čase do činenia s dvoma nepriateľmi... pôjdu po vás tí, čo kríž vyznávajú a aj tí, čo ho štyridsať rokov zatracovali. Ale... jedna vec ich už veky spája... a to hlad po zlate!!“
Jedným z najzaujímavejších prvkov tejto knihy je kontrast medzi starým a novým režimom, ktorý sa prenáša do vyšetrovania. Príbeh je prepletený množstvom akčných a napínavých scén, no zároveň ponúka hlbší rozmer vďaka historickým súvislostiam, ktoré nás vracajú späť do rokov pred revolúciou, ale aj do oveľa hlbšej minulosti.
Aj keď je kniha miestami trochu rozťahaná, Dán svojím štýlom dokáže čitateľa udržať v napätí až do poslednej stránky. Červený kapitán je pre mňa najlepšou knihou od Dominika Dána. Ak hľadáte krimi príbeh s atmosférou plnou temných tajomstiev a nesmierne zaujímavou dobovou kulisou, táto kniha vás určite nesklame.
Připravované knižní novinky (31. 8. - 7. 9.)
29.08.2015
„Historie se opakuje v pravidelných intervalech.“
Kniha Rudý kapitán v seznamech
v Přečtených | 1 108x |
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno poklady policie Státní bezpečnost (StB) církev zlato mučení templáři
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Z praktik STB leze mráz po zádech. A z toho, že po revoluci se toho moc nezměnilo a stále máme v pozadí ty stejné lidi, se obrací žaludek. Krauz si jde za svým jako vždy, ale namočil do něčeho většího a sám ani neví, jak moc.