Ruiny přehled
Scott Smith
Scott Smith, proslul již debutovým thrillerem Jednoduchý plán z roku 1993, a jeho popularita mezi fanoušky napínavých příběhů ještě více vzrostla, když za filmový scénář, který si sám podle kultovní knihy napsal, získal o pět let později prestižního Oscara. Po tvůrčí odmlce se nyní vrací s dlouho očekávaným hororem Ruiny, aby ukázal, že je skutečným mistrem žánru s vypravěčskými schopnostmi, díky nimž Stephen King četbu románu přirovnal k jedinému dlouhému výkřiku hrůzy. Několik přátel se v mexické džungli dostane do situace, o níž se jim dosud nezdálo ani v nejčernějších snech - uvězněni na pahorku uprostřed zakázané mýtiny zjišťují, že liány, které je obklopují, mezi sebou dokáží komunikovat, napodobovat zvuky i lidské hlasy, předvídat, plánovat - a chladnokrevně zabíjet.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ruiny. Přihlašte se a napište ho.
Ruiny boli napriek neistému úvodu skvelým a napínavým čítaním s prvkami body-horroru a s postavami, z ktorých každá sa k bezvýchodiskovej situácii, v ktorej sa ocitli, postavila ináč. Aj keď by sa dalo povedať, že sa niektoré postavy chovali hlúpo - mnohí z nás si myslia, že my by sme určite jednali s rozumom. Až kým by sme sa v takejto situácii naozaj neocitli.
Spočiatku ma vyľakal štýl, ktorým autor rozprával príbeh. Minimum dialógov, skratkovité popisy udalostí, počas prvých desiatok strán som mal pocit, že čítam len dlhú rekapituláciu exotického výletu, a bál som sa, že tento štýl si autor ponechá až do konca. Akonáhle však došlo k hlavnému zvratu, autorov rukopis sa výrazne zmenil k lepšiemu. Aj keď som videl film, ktorý bol podľa tohto diela natočený, kniha ma držala v napätí, keďže se osud postáv a aj udalosti v mnohom líšili. Čo sa týka konca, ten podľa mňa (narozdiel od iných) nebol vôbec otvorený. Kto knihu dočítal, tuší, čo v ruinách skupinku turistov čaká.
Čítal som slovenskú verziu od vydavateľstva Ikar, preklad pani Juskovej bol skvelý, napriek tomu však musím vytknúť jednu drobnosť, ktorá ma rušila počas celého čítania. Nevidím dôvod prekladať horor ako "family friendly" text. Vety postáv, ktoré zažívajú hrôzy a hrozí im smrť vykrikujú v originále vety ako: "Get the fucking knife!" a "Oh Jesus, it´s fucking inside me! - keď však postava v preklade riekne: "Navaľ sem ten mizerný nôž!" a "Doriti. Je vo mne, božemôj!" - vyznie to nanajvýš neautenticky. Všadeprítomné "Ježišukriste" tiež na vážnosti veľmi nepridá.
Knihu teda hodnotím na plné 4*/5* a rozhodne odporúčam.
P.S.: V iných recenziách som videl pripomienky ohľadom mobilných telefónov a rád by som sa v tomto autora zastal. Pokiaľ sa nemýlim, v knihe nie je nikde spomínané, v akom roku sa príbeh odohráva. To, že knihu čítam v roku 2024 neznamená, že postavy by v "dnešnej dobe" určite mali telefón. Aj ak by sme brali, že je kniha situovaná do roku, v ktorom bola napísaná, telefóny stále neboli tak bežnou záležitosťou, ako dnes, a to hlavne pri zahraničných dovolenkách, kde by sme sa za telefonáty nedoplatili.
dočteno, ale skoro na sílu. není to špatný nápad, ale opravdu hodně zdlouhavé než se něco stane.
Kniha Ruiny v seznamech
Třetí žánrové zklamání v řadě. Přitom tentokrát se mělo - dle obecného hodnocení - jednat o tutovku.
Vzpomínám si, když Ruiny před 18 lety vyšly. Béčková senzace s odvážným body horror podložím a hystericky jednajícími postavami. Co víc si od braku přát? Tempo!
Prakticky neexistující dynamika dělá z Ruin těžko stravitelné sousto. Sousto na které nikdy nezapomenete a zůstane vám po něm trpká chuť na patře po promarněném potenciálu.