Runy osudu přehled
Christina Courtenay
Oddat se svému nadšení pro jazyk Vikingů a nechat se pohltit prací na archeologických vykopávkách je přesně to pravé, co Linnea Bergerová po nedávné traumatické události potřebuje. Když objeví krásnou brož a přečte nápis, který je na ni vyrytý, ztratí vědomí a probere se uprostřed skupiny mužů převlečených za Vikingy, kteří podle všeho berou svou hru na středověk velice vážně. Ztracená a zmatená Linnea se ocitne v moci Hrafna, vikinského válečníka, který si ji nárokuje jako svou kořist a zavleče ji na nebezpečnou plavbu přes moře, aby ji prodal jako otrokyni. Po vyplutí musí čelit nemyslitelnému: cestovala časem a ocitla se v devátém století. Linnea je rozhodnutá vrátit se zpátky do svojí doby, ale mezi ní a Hrafnem se začíná utvářet pouto. Dokáže odolat volání run a přijmout, že její osud je tady?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , RedOriginální název:
The Runes of Destiny, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Runy osudu. Přihlašte se a napište ho.
Byla to taková pohádka pro dospělé. Samozřejmě, že je to za vlasy přitažené, cestovat v čase, ale jaké by to bylo kdyby to byla pravda? Příběh mě bavil více než první díl.
Tohle bylo úplně super! Zase něco trochu jiného, oproti prvnímu dílu. Tady se vyloženě cestuje časem, tam jsou dvě dějové linky.
Musím říct, že původně mě toto bavilo o trochu víc. Vikingové na Linneu koukají jako péro z gauče, ona na ně ještě ví. Je zde spousta vtipných situací, kdy se ani jedna ze stran nechápe a kroutí hlavou nad způsoby dané doby. To bylo opravdu povedené.
Pak nadvládu přebere cestování, boje a klasické útrapy století vikingů, které mě místy nudilo. Chyběl mi tam nějaký jiný vhled, nebo úhel pohledu a vtipné situace se vytratily.
Ale stále musím hodnotit takto vysoko, protože bylo zajímavé putovat se sečtělou a této doby znalou Linneou a představovat si, jaké by to bylo se ocitnout úplně někde jinde, na jiném místě, v jiném čase.
Romantická linka je zde zase jemná, nijak urputná. Hlavní hrdina je opravdu rytíř své doby a Linneu chrání za každou cenu, což mě bavilo, protože bylo fajn sledovat jeho "proměnu".
Celkově je příběh zase super, ač v jiných směrech než první díl a já se neskutečně těším na další pokračování.
Vím, že spousta lidí říká, že se knihy dají číst samostatně, což je pravda, ale doporučuji číst postupně. Jsou zde mikro odkazy na předešlé a kniha je o to zajímavější.
S ohněm v krvi, Spletité lži a další knižní novinky (31. týden)
30.07.2023
Kniha Runy osudu v seznamech
Vikingové cestování časem romantika Švédsko
Moc jsem se na tuhle sérii těšila a nakonec jsem začala druhým dílem, ach jo.
Ale moc se mi to líbilo. Zjistila jsem, že jsem se asi zamilovala do fantasy knih, moc mě to baví.
Tahle byla navíc historická, romantická, fantasy, no prostě všechno, co mám ráda v jednom.