Ruští mystici přehled
Tomáš Špidlík
Kniha je prvním českým vydáním úspěšné publikace otce Špidlíka a představuje jedinečný vhled do ruské mystiky. Dává klíč k jejímu pochopení: předkládá to podstatné a zároveň uvádí její životodárný význam. Bohatou sbírku duchovních textů předchází vlastní Špidlíkovy komentáře. Text ukazuje, co ze specifické ruské zbožnosti může obohatit církev univerzální v jejím současném poslání.... celý text
Literatura česká Náboženství Literatura naučná
Vydáno: 2021 , Refugium Velehrad-RomaOriginální název:
I Grandi mistici russi, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ruští mystici. Přihlašte se a napište ho.
Představení ruského mysticismu,nejdůležitějších ruských mystiků,spojené se základními údaji o vzniku křesťanství a jeho vývoji na Rusi .
Dílo odborné,přesto čtivé i když ne tak,jako Putnovy Obrazy z dějin ruské religiozity,které jsem četl současně a které se zabývají stejnými tématy.
Přesto je mi Špidlíkova práce nějak bližší než Obrazy ,asi tím že je starší,klidnější,objektivnější a ne tak angažovaná jako Putnova,ve které je cítit zaujatost pramenící z rozhořčení nad anexí Krymu v roce 2014.
Každopádně jako úvod k poznání náboženského myšlení v této části světa jsou výborné obě knihy.
Knižní novinky do konce roku
12.12.2021
Kniha Ruští mystici v seznamech
1996 | Ruská idea – Jiný pohled na člověka |
2013 | Jak očistit své srdce? |
2000 | Profesor Ulipispirus a jiné pohádky |
2003 | Bajky o moudré sově |
2004 | Duše poutníka |
Čakala som niečo iné podľa názvu, avšak s tým, čo som dostala, som nadmieru spokojná. Ide o prierez dejinami východného kresťanstva, erudovane a pritom pútavo napísaný. Potešili ma najmä staré duchovné texty, ktorými je každá kapitola zakončená. A kľudne by som si priplatila, keby som obrázky a fotografie slávnych ľudí, chrámov, ikon, nemusela gúgliť, ale boli by súčasťou tejto vynikajúcej knižky.