Rusticalia přehled
Jan Křesadlo (p)
Variace na cizí themata. Román Rusticalia, který vychází z autorovy pozůstalosti zcela poprvé, se tváří jako parodie na staré české venkovské romány, ale ještě více je dramatickým a zároveň ironicky satirickým vyprávěním o podobách lidské erotiky, o rodové nenávisti, o zločinu a trestu. Spisovatel Josef Škvorecký k uvedení knihy Rusticalia napsal: „Pro naše exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, Corp. v Torontu byl Jan Křesadlo největší literární objev celé naší dvacetileté existence. Jako každý velký autor samozřejmě leckde narazil. Tento patrně poslední polyhistor české literatury, prozaik, básník, muzikant, zpěvák a učenec psal bezprecedentní prózu i poezii. Nevím, jak literární kritika v ČR – pokud se tam svého řemesla ještě zuby nehty drží – přijme knihu Rusticalia. Ale Jan Křesadlo se do české literatury dostal, protože tam patří.“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rusticalia. Přihlašte se a napište ho.
Prvně jsem myslela, že je to parodie na vesnický román, ale ne. Je to prostě vesnický román podle Křesadla. V románu vystupují spíše odpudivé postavičky: lakotný a křivopřísežný sodomita Kybernát, jeho slabošský syn Gonza a druhý syn, surovec a primitiv Regor. Osudově se proplétají s rodinou Rígů a za přispění dalších venkovanů vytvoří jakýsi (ne) manželský mnohoúhelník, jehož jedním vrcholem je dokonce dobytče. No dobře, můžete se smát asi tak do 4/5 knížky (pokud to bude v podtuřínském dialektu tak: gagagaga!), pak všechno nabude podoby antické tragédie a úsměv spíš zamrzne. Každopádně další geniální křesadlovina.
Žánr vesnického románu je mi na hony vzdálený, ale tahle knížka je opravdová perla. Mimořádný a neprávem opomíjený autor.
Kniha Rusticalia v seznamech
1999 | Mrchopěvci / GraveLarks |
1984 | Mrchopěvci |
1990 | Fuga trium |
1995 | Hvězdoplavba / Astronautilía |
1994 | Obětina |
K této knize jsem přišla jako slepý k houslím, ale jsem objevila nového autora a .... suma sumárum - dobrý to bylo!