Růže pro Algernon přehled
Daniel Keyes
Růže pro Algernon si poprvé získala čtenáře jako slavná povídka, která se dočkala uvedení v nesčetných antologiích a byla přeložena do mnoha jazyků. Stejně úspěšná byla i jako televizní inscenace – a nakonec jako celovečerní film s názvem Charly. Pak Daniel Keyes svůj znepokojivý příběh rozšířil a zabydlel dalšími postavami, takže vznikl román, který obdržel od asociace Science Fiction Writes of America cenu Nebula za nejlepší science fiction roku. Fascinující příběh o odvážném (snad až příliš odvážném) experimentu s lidskou inteligencí popsal jeden kritik jako „milostný trojúhelník tvořený dvěma lidmi“. Jiné nadchla jeho obraznost, napětí nebo lidskost. Růže pro Algernon v sobě spojují všechny tyto kvality. Je to jeden z nejoriginálnějších a zároveň nejcitlivějších románů naší doby. Skvěle přeložil Richard Podaný.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2000 , Knižní klubOriginální název:
Flowers for Algernon, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růže pro Algernon. Přihlašte se a napište ho.
Úžasná a (snad) nezapomenutelná knížka. Dá se přečíst jedním dechem. A právě to byl důvod, proč jsem ji v poslední třetině na víc jak měsíc odložila. Nechtěla jsem, aby skončila. Už mi bylo jasné, co se stane s Charliem, a přestat číst byl způsob, jak ho udržet v plné síle o něco déle.
Tohle bylo silné čtení. Hodně netradiční téma, ačkoli mám pocit, že i v případě tématu retardace nebo odlišnosti, nelásky biologické rodiny se mi stalo to, co s některými jinými tématy ... že se mi knihy s podobným motivem zcela neplánovaně v krátkém časovém úseku sejdou. Jsem ráda, že jsem na tuto knihu díky čtenářské výzvě narazila.
Knižní novinky (4. týden)
17.01.2019
„Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí.“
„Je jako ostatní děti. Je to hodný chlapec.“
„Teď chápu, že jedním z důležitých důvodů, proč je třeba chodit na vysokou a získat vzdělání, je, aby se člověk naučil, že všechny věci, kterým věřil celý život, nemusejí být pravdivé - a že nic není takové, jaké se to zdá.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
1966 -
Nebula Award
(Best Novel)
Kniha Růže pro Algernon v seznamech
v Přečtených | 4 550x |
v Mé knihovně | 685x |
v Chystám se číst | 1 780x |
přátelství, kamarádství deníky zfilmováno humanismus myši IQ, inteligence mentální postižení Nebula (literární cena) psychologické experimentyAutorovy další knížky
2016 | Růže pro Algernon |
2023 | 24 osobností Billyho Milligana |
Naprosto nezapomenutelná kniha - viděla jsem i dvě filmové zpracování. Poprvé americké a pak japonské.
Hlavní hrdina prožije velkou lásku i ztrátu - ukáže nám, že naše rozhodnutí ovlivní vše, co v budoucnu hodláme podniknout.