Růže pro Algernon přehled

Růže pro Algernon
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537880/bmid_ruze-pro-algernon-66376f41d3cc0.jpg 5 3251 3251

Charlieho IQ 68 náhle vzrostlo na 185. Pomůže si? Pekařský pomocník Charlie Gordon je mentálně retardovaný, což nutně neznamená, že by si jako kdokoli jiný nechtěl v životě polepšit. A protože vyniká úžasnou motivací k učení, vybere si ho věda jako první lidskou bytost, jejíž inteligence se zvýší operativně. V laboratorním prostředí dostane mladík za úkol psát si deník a také společnici: myš Algernon, která mu bude při pokusech kontrolním vzorkem a sparingpartnerkou. Experiment se vydaří. Charlie nejenže v pekárně vymýšlí zlepšováky a odhaluje zloděje, ale dokonce předčí i strůjce svého pronikavého intelektu. Vysoká inteligence však zároveň obnáší větší pochyby a osamění. Co si teď geniální robinson ducha počne? To byl jen hříčkou v rukou behaviorálních psychologů, kteří ho zneužili jako krysu pro ověření hypotézy? Keyesova obžaloba nezodpovědné vědy patří mezi 100 nejuznávanějších děl SF a dočkala se mnoha filmových, divadelních i rozhlasových adaptací. Mezi nimi září americký snímek Charly (1968) s Cliffem Robertsonem, oceněný Oscarem a Zlatým glóbem, anebo film z roku 2000 s Matthewem Modinem. U nás je nejznámější divadelní verze s Janem Potměšilem, který účinkuje i v této audioknize.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Flowers for Algernon, 1966


Interpreti: Jan Potměšil
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růže pro Algernon. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (590)

Janina2609
15.10.2024 5 z 5

“Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí."

Název knihy jsem znala jen díky divadelní hře, jejíž název jsem kdysi dávno zaznamenala v souvislosti s hercem Janem Potměšilem. Nikdy jsem ji neviděla a nikdy bych si nemyslela, že kniha na jejíž motiv je napsána, bude tak krásná. Ano, je smutná, ale je také plná velkých myšlenek a styl psaní formou deníku vám umožní nahlédnout do duše hlavního hrdiny, který vnáší do příběhu víru v lepší budoucnost a také víru v sama sebe.

Mabie
03.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha je svého druhu psychologicko-sociologickou úvahou. Ústřední postava je laskavý prosťáček s IQ 60, který je přátelský a touží po tom, aby ho lidé měli rádi a aby byl chytřejší. Po experimentální operaci u něj dojde k neuvěřitelnému nárůstu intelektu, ale současně se projeví jeho emocionální nevyspělost. Postupně se mu vybavují vzpomínky na dětství, které jsou ale převážně o nefungující rodině, takže se vysoká inteligence stává pro jeho citový život devastující.
Toto emocionálně náročné vyprávění je kromě jiného o lidskosti i její absenci, o schopnosti zvládání emocí a schopnosti ocenit ostatní i sebe. V zásadě je tedy o tom všem, co je důležitější než inteligenční kvocient (jak jsem si našla na webu, na úspěšnosti člověka se IQ podílí pouze z 20%).
Třebaže je to příběh "jen" o retardovaném člověku, kterému operativně zvýšili IQ, je to kniha nesmírně silná, dojemná a budu ji dlouho zpracovávat.


JointlieKat94
02.10.2024 5 z 5

Ano, taky patřím k těm, ke komu by se kniha bez Čtenářské výzvy nedostala.. a byla by to opravdu velká škoda.
Né, nevěděla jsem, do čeho jdu, prostě jsem jí jen vzala z hromádky a začetla se. A trvalo mi to jen pár hodin.

Příběh je to opravdu velmi silný a myslím, že na knihu jen tak nezapomenu. Na tuhle se už nedá zapomenout. I když je psaná v roce 1966, myslím, že jí můžeme stále brát jako aktuální.

A to tak, že se prostě nedá změnit lidská podstata a člověk sám. Nemůžeme jen tak někomu pohnout "nitkami" v hlavě proto, aby fungoval tak, jak si ostatní přejí. Ať jde doba kam jde, ať je Bůh nebo není, na tohle se prostě nesahá a tohle se nedělá. Příběh byl tak dojemný! I v případě zápisků.. prostě dokonale uvěřitelné. I to, jak se Charlie dokázal ztotožnit s malou Algernon.. prostě smutné.

Výborné dílo. Budu ráda doporučovat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. týden)

17.01.2019


Citáty z knihy (9)

Tím, co bych mohl udělat pro jiné, ještě nenarozené, jako bych žil tisíce normálních životů. A to stačí.


Je jako ostatní děti. Je to hodný chlapec.


Teď chápu, že jedním z důležitých důvodů, proč je třeba chodit na vysokou a získat vzdělání, je, aby se člověk naučil, že všechny věci, kterým věřil celý život, nemusejí být pravdivé - a že nic není takové, jaké se to zdá.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

1966 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Růže pro Algernon v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených4 442x
ve Čtenářské výzvě906x
v Doporučených642x
v Knihotéce662x
v Chystám se číst1 751x
v Chci si koupit356x
v dalších seznamech41x