Růže sama přehled
Muriel Barbery
Teprve v dalekém Japonsku vykvetl z francouzské růže květ… V životě pařížské botaničky Rose chyběl otec tak dlouho, že ze svého srdce jeho a vlastně i všechny ostatní muže vytěsnila. Když ale obdrží zprávu, že tento zámožný japonský obchodník se současným uměním zemřel a ona se má dostavit do Kjóta, aby si vyslechla jeho poslední vůli, dlouho neváhá a nasedne do letadla. Setkání se členy otcovy domácnosti v čele s jeho belgickým osobním tajemníkem Paulem a seznámení s někdejším hlavním městem Japonska plným starobylých chrámů a magických zahrad však život protagonistky románu převrátí naruby. Nejenže na opačném konci světa konečně pochopí, co je doopravdy zač a proč ani nemůže být nikým jiným, ale dokonce se poprvé odváží pomyslet na lásku… Autorku mezinárodního bestselleru S elegancí ježka k napsání nejnovější prózy inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , OneHotBookOriginální název:
Une rose seule, 2020
Interpreti: Tereza Hofová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růže sama. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem zprvu chtěla odložit, ale přemohla jsem se a dočetla do konce. Připadala mi tak hluboká a pesimistická, až jsem z ní málem dostala depku. Hlavní hrdinka byla obzvlášť nesympatická a jednala nelogicky. Nakonec vše dobře dopadlo, ale víckrát ji číst nebudu.
Medzi japonskou a naratívnou časťou príbehu sa týčila akási stena a namiesto toho, aby sa dopĺňali, pre mňa pôsobili rušivo. Nevedela som zbaviť pocitu, že je to celé trochu nasilu napasovaný obraz Japonska očami západného človeka. Klasický pokoj, pomalý život, hĺbavé úvahy, čajové rituály, chrámy, múdry starý šikmooký dedko atď. Hlavná hrdinka bola nesympatická, ale dobre napísaná. Iné postavy občas pôsobili vyslovene ako nejaké figuríny a často boli rovnako vyumelkované ako popisovaná krajina. Na druhej strane to malo neopísateľnú atmosféru a podvedome ma to upokojilo...
Knižní novinky (19. týden)
09.05.2021
Knižní novinky (15. týden)
11.04.2021
„"Stromy jsou vězněny zemí, a přitom jsou možnostmi života... tvoří je kořeny i vzlet, tíha i lehkost, schopnost konat navzdory uvěznění."“
„"Třešňový květ má v sobě sílu, kterou maskuje krásou. Ale ve skutečnosti svou bujností a nespoutaností dokazuje nelítostnou touhu, nutkání žít, chuť to zkusit, nebo zemřít." "Nakonec ale zemře." "Ano, nakonec se umírá, takže je dobré nechat život, ať se nedrží jen napsaného scénáře, ale taky trochu improvizuje."“
Kniha Růže sama v seznamech
buddhismus Japonsko francouzská literatura japonské zahrady rozdílné kultury sakrální architektura duchovní cesta
2008 | S elegancí ježka |
2021 | Růže sama |
2009 | Pochoutka |
2019 | Život elfů |
2023 | Nesčetně hvězd |
Nádherný príbeh. Poetické, pomalé, hĺbavé a zároveň, hoci máte pocit, že príbeh plynie len po povrchu, tak sa tam dajú nájsť nádherné aj hlboké myšlienky. Hlavná hrdinka nebola žiadna hviezda, nebola sliečko, bola ududraná a často podráždená pre hlúposti, ale ono to tak nejak patrilo k tomu prerodu, ktorý plynie celou knihou. Páčilo sa mi spoznávať Japonsko aj takto, skrz tento príbeh a užívala som si každú stránku. Niekoľko myšlienok z knihy som si aj poznačila a rada sa k nim vrátim.