Růže stolistá přehled

Růže stolistá
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453376/mid_ruze-stolista-QF8-453376.jpg 3 8 8

Poslední sbírka výrazného představitele českého národního obrození, poprvé vydaná roku 1840. Do své poslední sbírky shromáždil František Ladislav Čelakovský rovnou stovku básní, v nichž střídá milostnou poezii s vlasteneckými motivy nebo verše s filozofickým a morálním ponaučením. V celém souboru je zřetelně cítit básníkův obdiv k jeho velkému vzoru - Johannu Wolfgangu Goethovi, jehož se pokoušel i přetlumočit do češtiny. Za základ sbírky je pak považován cyklus "Pomněnky vltavské", který básník zkomponoval již roku 1831 a v němž vyjádřil své city ke své první manželce Marii Ventové. Verše s intimními náladami jsou pak dominantní stránkou této rozsáhlé sbírky, kterou autor osobně považoval za vrchol své literární tvorby.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růže stolistá. Přihlašte se a napište ho.

kykiryki28
07.05.2022 2 z 5

Nemůžu a ani nechci moc kritizovat tohoto výjimečného českého spisovatele a obrozence. Ale tato sbírka mi moc nesedla. Za mě mnohem záživnější byla básnická sbírka Ohlas písní českých, především báseň Toman a lesní panna.

Kniha Růže stolistá v seznamech