Toman a lesní panna přehled

Toman a lesní panna https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141485/toman-a-lesni-panna-141485.jpg 4 80 80

Báseň pojednává o únosu Tomana Lesní pannou. Lesní panna je ve skutečnosti víla. Motiv únosu člověka vílami nebo rusalkami do jejich říše lze dohledat v mnoha evropských příbězích, objevuje se u severských Germánů, stejně jako u Keltů.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Toman a lesní panna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

dasa6360
23.05.2024 4 z 5

Skvostný příklad české lidové poezie, která zaujme svou jedinečnou atmosférou. Báseň je doprovázena ilustracemi od Adolfa Kašpara, které ještě víc umocňují celé vyprávění. Jen škoda, že to celé končí tak náhle a nám zůstává nezodpovězená otázka, co se vlastně stalo s Tomanem.

Akléda_
28.02.2024 3 z 5

Přečteno jen z důvodu nutnosti znalosti na seminář do školy, ale bylo to jedno ze čtení které mi nevadilo si přečíst. Jo, má to sice 14 stránek a zabralo mi to fakt málo času, ale stejně. I u krátké věci se dá trápit fakt dlouho když mě nebaví, proto jsem ráda, že se to tady nestalo. Příběh je jednoduchý na pochopení, i přes rýmy, díky kterým se to dobře čte. Konec není moc veselý, ale to mi vůbec nevadí. Jen mám stejně jako u skoro každé četby z devatenáctého století problém s moc rychlým koncem. Přečtení nelituji, sice nevím na jak dlouho mi tohle uvízne v paměti, ale pro rozšíření obzorů to bylo fajn.


mataaskorice
06.02.2024 3 z 5

Básnický minipříběh s tragickým závěrem. Pro přehled vývoje naší literatury je dobré si připomenout, jinak mi motiv i zpracování přijdou zkrátka vyžilé a bohužel ani nostalgii a romantické zachvění po starých časech a naší slovesnosti nepřinášející.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Toman a lesní panna v seznamech

v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x