Rysavá jalovica (2015) | Databáze knih

Rysavá jalovica přehled

Rysavá jalovica
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266298/bmid_rysava-jalovica-266298.jpg 4 42 42

Autor v knihe idealizuje obraz pracovitosti slovenského ľudu s kritikou alkoholizmu a jeho negatívneho vplyvu na život jednotlivca a celej spoločnosti. Hlavný hrdina poviedky Rysavá jalovica Adam Krt je vylíčený podobne. Jeho poddajnosť alkoholu ospravedlňuje Kukučín prílišnou dobráckosťou a mäkkosťou a stavia ho do humorne zosnovaných situácií, z ktorých sa Adamova slabosť stáva pre čitateľa svôr dôvodom na ľútosť než na moralizovanie.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rysavá jalovica. Přihlašte se a napište ho.

Majto
07.10.2022 3 z 5

Klasické dielo, čo dodať. Vtipné, výstižné a nenudiace. Občas je fajn prečítať si niečo takéto, aj keď spočiatku som musel pátrať v pamäti po význame niektorých slov.

MatejHrbolta
16.07.2022 4 z 5

Opis slovenskej mentality 19. storočia na 64 stranách, spoločne so spoločenskými neduhmi, v súčasnej spoločnosti vždy a znova aktuálnymi. Dielo patriace takpovediac k národnému archetypu.

Ran
05.03.2021 3 z 5

Kniha má hodně dobře propracovaný příběh a postavy. Styl psaní příběhu je velmi dobrý a skrz celou povídku konzistentní. Moc se mi nelíbily některé urážlivé výrazy a i to jak byla idealizovaná pracovitost. Celkově jsem ráda, že jsem si tuto povídku přečetla.

Kniha Rysavá jalovica v seznamech

v Mé knihovně23x