S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací (2023) | Databáze knih

S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací přehled

S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520058/bmid_s-hlavou-v-oblacich-vitezstvi-nad-g-iya-520058.jpg 5 16 16

Asi každý se někdy zasnil, jaké by to bylo roztáhnout křídla a vznést se do vzduchu jako pták. Někteří dobrodruzi tyto sny proměnili ve skutečnost a cestování letadlem nám dnes připadá stejně všední jako jízda vlakem. Ale jak vlastně ptáci létají? A co netopýři nebo motýli? K čemu je některým savcům či plazům schopnost plachtit? A v čem se létající živočichové liší od letadel vyrobených lidmi? Odpovědi na tyto a další otázky hledá ve své knize proslulý evoluční biolog a autor teorie sobeckého genu Richard Dawkins, který čtenáře provází světem létajících tvorů a popisuje odvěké snahy člověka se jim vyrovnat. Od nezávislé evoluce křídel u několika skupin organismů a jiných způsobů, jak se vzepřít gravitaci, zabrousí do historie balónového létání, připomene úspěch bratří Wrightů, vyloží fyzikální principy letu a objasní, proč by lidstvo mělo dobýt vesmír. Jeho čtivý a srozumitelný výklad doprovází poutavé ilustrace Jany Lenzové.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Dokořán

Flights of Fancy: Defying Gravity by Design and Evolution, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací. Přihlašte se a napište ho.

Deia
předevčírem 4.5 z 5

Ja mám Dawkinsove knihy veľmi rada, hlavne pre to, že k biológii mám veľmi blízky vzťah. Aj táto bola skvelá, ako väčšina jeho kníh. Je v nej plno zaujímavých informácií o lietaní, ktoré sú prevažne zrozumiteľne podané a navyše je v nej veľa krásnych ilustrácií. Občas sa mi to zdalo napísané až príliš jednoducho, ale beriem to tak, že knihu môžu čítať aj výrazne mladší čitatelia. Zas na druhú stranu, na pár miestach sa mi vysvetlenia zdali príliš zložité. Jediné negatívum mám k opakovaniu informácií, niektoré veci sú spomínané už v ostatných autorových knihách, ale tak opakovanie matka múdrosti :D. Ja som spokojná a vďaka krásnemu spracovaniu bude táto kniha aj ozdobou mojej knižnice.

qydko
08.11.2024 5 z 5

"Roztáhněte křídla a sledujte, kam vás vynesou."

RD je můj oblíbený autor a evoluční biologie můj favorit mezi přírodními vědami. Kniha jako obvykle slušně napsaná, srozumitelná a jako bonus doplněná krásnými ilustracemi.

MoniMonika
22.08.2024 5 z 5

Richard Dawkins ve své knize „S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací“ mě naprosto uchvátil. Je to neuvěřitelně poutavé čtení, které vás vezme na cestu od dávných mýtů o létání až k nejmodernějším technologiím, které se snaží překonat gravitaci. Dawkins má jedinečnou schopnost spojit složité vědecké koncepty s poetickým nádechem, což z této knihy dělá nejen vzdělávací, ale i inspirující zážitek. Když čtete o tom, jak se evoluce postarala o to, aby ptáci, netopýři a dokonce i rostliny našli svůj způsob, jak létat, nelze se ubránit obdivu k přírodě a k lidské touze napodobit její kouzla.

Kniha je navíc nádherně ilustrovaná, což ještě více umocňuje její kouzlo. Jana Lenzová svou prací skvěle doplňuje Dawkinsův text, a výsledkem je dílo, které vás nejen obohatí o nové vědomosti, ale také potěší vaše estetické smysly. Pokud vás někdy fascinovalo létání nebo jen máte rádi knihy, které vás donutí přemýšlet a snít, „S hlavou v oblacích“ je přesně to, co byste si měli přečíst.

Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)

15.10.2023

Kniha S hlavou v oblacích: Vítězství nad gravitací v seznamech