Šachy se smrtí přehled
John Donoghue
SS Obersturmführer Paul Meissner v Osvětimi organizuje vznik šachového klubu, který se u mužstva těší oblibě díky pokoutním sázkám na výsledky jednotlivých partií. Když se ovšem dozvídá, že šachy mezi sebou hrají i vězni, upoutají jeho pozornost zvěsti o údajně neporazitelném židovském hodináři Clémentovi...Roku 1962 se Clément při šachovém turnaji setkává s Meissnerem. V Osvětimi byl Clément přinucen hrát proti nacistickým dozorcům: pokud vyhrál, směl jednomu ze spoluvězňů zachránit život… V případě prohry by přišel o ten svůj… Meissner, nyní kněz s tichým vemlouvavým hlasem, byl v Osvětimi oním důstojníkem SS, který Clémentovi přikázal hrát, aby se Němci v souboji s údajně neporazitelným Židem mohli utvrzovat ve své nadřazenosti.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2021 , JotaOriginální název:
The Death's Head Chess Club, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šachy se smrtí. Přihlašte se a napište ho.
Moc pěkná knížka sice fikce ale i tak působivá kniha o holokaustu a hlavně o Osvětiny hlavní hrdina hraje proti dozorcum šachy o život po letech se s dozorcem který to vymyslel potká na šachovem turnaji. Velmi působivá kniha.
Dlouho jsem nad knihou váhala, nakonec jsem ji koupila a udělala jsem dobře. Hezky napsáno, sice fikce jako většina knih ale dobře zpracované
Knižní novinky (23. týden)
06.06.2021
Kniha Šachy se smrtí v seznamech
Života si každý váží. Zejména Židé, kteří kvůli svému původu museli zaplatit životem, těm byl nenahraditelný. Stali se pouhým dobytkem, kdy i ten dobytek se měl lépe, protože dostal stravu, byl v teple a se svou rodinou. O mnoha přeživších Šoa bylo, je a bude napsáno hodně knih. Tahle je trochu jiná. Neodlišuje se jen tím, že je to fikce, i když nejde o osobni zpověď ani faktografickou knihu, a přesto si mne získala.
Když nejdo hraje šachy na mistrovské úrovni, je geniální. Pokud si jejich hraním zachrání život, je neuvěřitelný.
Takový je Emil a jeho šokující příběh. Přežil vlastní smrt díky opravě hodinek a šachům. Zachránil životy vězňů, kteří tam byli zavření spolu s ním. Ten svůj vyhrál, ale minulost nikdy nespí. Hlavně, když se po letech potká s tím, na koho si myslel, že dávno zapomněl...