Konec starých časů přehled

Konec starých časů
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446057/bmid_konec-starych-casu-BGn-446057.jpg 4 74 74

Sága jednoho století série

Ve druhé části své Ságy jednoho století vypráví Carmen Kornová o německém poválečném období, o pastelových barvách let padesátých a optimismu let šedesátých. Ekonomický zázrak, rokenrol a koktejlové večírky jsou znakem nové doby. Čtyři přítelkyně Henny, Käthe, Ida a Lina, které vyrostly v hamburské čtvrti Uhlenhorst a po celá desetiletí spolu sdílely štěstí a neštěstí, malé radosti i nejtemnější okamžiky, prožily dvě světové války a jejich město je zničeno. Ale vše se postupně dává do pohybu a růstu. Dcera Henny Marike se stává lékařkou a syn Klaus si najde práci v rozhlase. Lina zakládá knihkupectví a také Ida konečně najde své povolání. Jen to, kam válka zavála Käthe, přítelkyně zpočátku ještě nevědí… I druhý díl Ságy jednoho století se po svém vydání roku 2017 stal podle žebříčku časopisu Spiegel po řadu týdnů bestsellerem č. 1. Její autorka Carmen Kornová bývá označována jako „německá Ferrante“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor

Zeiten des Aufbruchs, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec starých časů. Přihlašte se a napište ho.

diodaa
23.10.2024 2 z 5

Prvni dil jsem zhltala, druhy jsem nedocetla ani do pulky. Nevim, jestli je to slabym prekladem... spatne no.

adela2316
09.01.2023 4 z 5

Druhý díl z trilogie, období po válce. Co se mi na knize asi nejvíc líbilo, je obecně to pozitivum, které z knihy vyzařuje. Všichni jsou spokojeni, skvěle spolu vychází, mají se rádi. Pokud je někdo nemocný, dá se to řešit operací(Elizabeth), nebo léky (Alex). Všichni jsou slušně zaopatreni a defacto si prostě užívají života. Az skoro nereálné:-D. Ale to se mi na tom opravdu líbilo. Vlastne tam není žádná postava, která by byla vysloveně nepříjemná (možná Ernst, ale ten byl spíše chudak).
Henny a Theo, to jsou prostě vůdčí vzdy pozitivně
naladěné postavy. Za mě nejlepší postava z knihy je Guste, u ni bych chtěla bydlet:-).
Velice jsem ocenila výskyt jazzových názvů skladeb a obecně hojně zmiňovaná hudba, kterou ja mam rada a trochu se orientuji.
Dopodrobna popisované jídlo a pití podtrhovalo atmosféru a jsem za to ráda.
Nedávám ovšem plný počet, asi sto stran do konce už jsem se malinko nudila a chtěla jsem to mit doctene.
Ale příležitostně si samozřejmě přečtu i poslední díl.

Helenan77
14.09.2022 3 z 5

První díl mě nenadchl, ale pustila jsem se do druhého v naději, že se to zlepší. Nezlepšilo, spíš naopak. Knihu jsem odkládala a prokládala jiným čtením. Opět mi vadil nezáživný styl vyprávění. Chybí mu švih a spád. Do tředího dílu jsem se už nechtěla vůbec pouštět, ale jsem od přírody zvědavá. Třeba autorka překročila svůj stín. :-)

Kniha Konec starých časů v seznamech

německá literatura ságy Hamburk

Carmen Korn