Sakramiláčku přehled
Filip Topol
Básnická sbírka známá i z hudebního zpracování s autorovými ilustracemi a kolibřího formátu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sakramiláčku. Přihlašte se a napište ho.
Osobní zpověď Filipa Topola ve veršované formě. Až mi prišlo chvílema nemístný to číst na hajzlu. Neobsahuje ani jeden text Psích Vojáků a tak sem si to na hajzlu moc nemohl pozpěvovat. Což je vlastně v pořádku, protože vstávám dost brzo ráno a nerad bych někoho budil. Doufám, že až bude Jáchym Topol českej prezident, tak bude jeho bratr blahořečen.
Kniha Sakramiláčku v seznamech
2020 | Kilián Nedory |
2013 | Jako pes |
1999 | Národ Psích vojáků |
1999 | Mně 13 |
1999 | Karla Klenotníka cesta na Korsiku |
Veľmi vkusne vyvedená knižná miniatúra. Čitateľ si ju môže šuchnúť do akéhokoľvek vrecka, bez toho, aby z neho vytŕčala alebo vadila. Pretože okrem toho, že je maličká, je aj ľahučká. Oko potešia autorove ilustrácie, trefne sprevádzajúce jednotlivé básne. Ich obsahom je citlivá a rozorvaná autorova duša. V priliehavých a presných básnických metaforách a opisoch dáva najavo svoje vášne a zamilovanosti, ktoré sú vysoké i vášnivé, no zväčša pomerne rýchlo končia. Smútok z týchto rozchodov sa následne odráža v Topolovom nemiernom obrážaní barov a krčiem a zádumčivom premieľaní, prečo sa to všetko stalo tak, ako sa stalo. Poetický jazyk je trefný a priliehavý, číta sa to ľahko a predsa nejde o nejakú verklíkovanú romantickú pózu na efekt. Jednoducho: dá sa tomu uveriť, ako autentickému výkriku duše, zraňovanej neustálymi zaľúbeniami a následnými rozchodmi.