Samotní lidé přehled
Jitka Prokšová
Devátá kniha plzeňské prozaičky Jitky Prokšové je souborem patnácti povídek. Autorka se v duchu své dosavadní tvorby i tentokrát věnuje mezilidským vztahům, vstupuje do psychologie postav a uplatňuje cit pro detail, který může často změnit osud jejích literárních hrdinů. Text doprovázejí fotografie Evy Hubatové (nakladatelská anotace).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Samotní lidé. Přihlašte se a napište ho.
Krátké povídky jsou nabité vynikajícími postřehy a momenty při výkladu výrazných lidských příběhů. Povídky jsou ve své krátkosti epizodní, ale dodává jim to nečekané, zcela překvapující pochopení významu autorčina sdělení.
Za mě vrchol autorčiny tvorby. Knížka velmi útlá, zato s velmi silným emočním nábojem. Všímá si situací a emocí, které jak by se zdálo, jsou v dnešní době opomíjené a nedůležité. Přesto určitě v každém z nás jsou, jen jsme si zvykli si jich často nevšímat, mávnout nad nimi rukou a jít dál. Některé z povídek mě skutečně chytili za srdce, např. Pád nebo Prostor XY. Většinou povídkové knihy moc nemusím, ale tahle mi přijde spíš jako jeden velký příběh o nezastupitelné úloze citů, laskavosti a lidskosti v našem životě. Myslím, že kdo má srdce na pravém místě, pochopil a cítí se obohacen.
Kniha Samotní lidé v seznamech
Část díla
2008 | Zbytky iluzí |
2010 | Cestou ven se neohlížej |
2015 | Čtvrtá úroveň |
2011 | Anděl s druhým křídlem |
2018 | Slupky minulosti |
Kniha mi zpříjemnila odpoledne, kdy mě schválila chřipka. Krátké povídky, kdy každá měla svůj vlastní námět byly ideální.
Povídky běžně nečtu, ale krom jedné se mi všechny líbily.