Sbohem múzy přehled
František Halas
Podnázev: Výbor z lyriky. Obsáhlou studií Ludvíka Kundery „Básník dokořán“ doprovázený výbor z Halasova básnického odkazu od prvotin až po verše z pozůstalosti.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sbohem múzy. Přihlašte se a napište ho.
Výbor z poezie Františka Halase, který sestavil Ludvík Kundera. Samozřejmě, že jeho poezie je ovlivněna dobou první poloviny 20. století, ve které žil a tvořil, ale jsou zde také verše opěvující krásu a lásku k rodné zemi. Halas se soustředí především na Vysočinu, ktera je úzce spjata s jeho dětstvím. Nejraději mám jeho báseň Já se tam vrátím. Ta bohužel nebyla součástí tohoto výběru.Tak o té zas někdy příště.
Prvotřídní výbor výjimečného básníka. Znalec nejpovolanější, Ludvík Kundera, jej sestavil citlivě a chytře. Můžeme díky tomu skrze básně v podstatě sledovat příběh takřka celého života a duše Františka Halase z nejniternějšího možného pohledu. Já tak činil se zatajeným dechem a velkým napětím - protože jeho příběh je skutečné dramatické dobrodružství ducha. Kunderovi díky i za výborný a empatický doslov, pomáhající pootevřít bránu do skromně bohatého chrámu Halasova jazyka.
Kniha Sbohem múzy v seznamech
Vyhnaný z krajů snění
v zástupech hledám kryt
a píseň svoji v klení
chci proměnit
Z Halasových veršů jsem měla podobný pocit jako z četby Léona Bloye. Přes veškeré pochopení nedobrý pocit, že nenalézám obavu tam, kde by být měla.