Schovávaná přehled

Schovávaná
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500623/bmid_schovavana-f7Z-500623.jpg 4 149 149

Schovávaná série

1. díl >

Kdo se schová před láskou, nevyhraje Šárka věří, že když udělá patou v zemi důlek, někde vyroste hora. Sní o tom, že se jednou bude živit psaním knih. Co na tom, že momentálně není jiná možnost než učit češtinu na maloměstské průmyslovce, vždyť každá hora se zvedá z údolí. V nížinách jejího života to ale právě chaoticky bzučí jako v úlu – matka randí s mladším kolegou, otec prchá k bigbítu a k pivu, bratr má silnou slabost pro marihuanu, babička trpí alzheimerem, cynický kolega srší nesnesitelným sarkasmem a Šárčin přítel David je čím dál tím víc mimo… vztah. A právě když si Šárka myslí, že hlouběji už v životě klesnout nemůže, potkává Ivana, charismatického spisovatele, který by byl dokonalý, kdyby nebyl čerstvě v důchodu. Šárka se zamiluje, a tak začne podivná hra na schovávanou. Kdo vyhraje? Kdo se nechá zapikat? A kdo ze hry odstoupí?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Schovávaná. Přihlašte se a napište ho.

boeink
28.10.2024 5 z 5

Schovávaná je pro mě příjemným překvapením. Nic jsem neočekávala, jen jsem prostě knihu otevřela a začala číst. Přestože téma knihy není zrovna lehké, autorčin svěží styl vyprávění se krásně čte. Moc se mi líbily postavy, nejen hlavní hrdinka Šárka, ale taky její sarkastický kolega, češtinář Chroust, Babička Sidonie, kamarádky, ale přede všemi Ivan, jeho životní nadhled a moudrost. V knize jsem narazila na mnoho myšlenek, které se mi moc líbily, ale taky jsem se často od srdce zasmála, těch vtipných momentů tam bylo nemálo.
Takže jdu s chutí na Tichou poštu.

Klímuška
04.10.2024 5 z 5

Šárka Kočičková odchází z Prahy a začne učit češtinu na průmyslovce v rodném městě. Bydlí se svou matkou Helenou, kterou opustil po letech manžel Bedřich. Jejím snem je živit se psaním, zatím jí však vyšly dvě povídky v nakladatelství, kde vařila kafe.
Občas za ní přijede z Prahy přítel David
a nabádá ji k návratu. Naplánuje i výlet do Skandinávie. Tam si Šárka moc přála jet, to by ovšem musela dát ve škole výpověď a vrátit se s ním. Pokušení je to velké. Jenže to by nesměla poznat Ivana Výtvara, na jehož místo nastoupila. Ivan je muž užívající si důchod, píše knihy a hraje na saxofon.
Navíc je tady velký věkový rozdíl. A přesto se Šárka do nového vztahu vrhá po hlavě. Má však vztah, kde si hrají přede všemi na schovávanou budoucnost?

Tohle bylo milé a vtipné čtení. Musím přiznat, že jsem se chvilkami smála nahlas.
Šárka je jak poblouzněná puberťačka
a postupně se stává dospělou ženou.
Autorka skvěle popsala i postavu Ivana. Stárnoucí muž zajetý ve svých kolejích najednou najde svoji spadlou hvězdu.
Protipólem je vztah Šárčina otce
s mladičkou Anetou. Jak mohou být oba vztahy odlišné.
Postavy Šárčiných kamarádek ztvárňují hledání lásky z různých pohledů. Každá touží ve svém životě po něčem jiném. Tak jako každý z nás.
Postava pedagoga Honzy Chrousta knihu okořenila. To je tedy případ.
Závěr knihy vše pěkně spojí a já s ním byla spokojená. A moc mě zajímá další osud Šárky a Ivana. Láska prostě kvete v každém věku. A tahle kniha vám ukáže, že věk je skutečně jen číslo. Zamilovat se i ve skutečném životě můžeme přeci kdykoliv.

terezaterka2000
08.09.2024 5 z 5

Tak na tenhle příběh jsem byla opravdu zvědavá kvůli věkovému rozdílu, který tu byl víc jak 30 let.
Styl autorčina psaní mě bavil, ikdyž je ve 3. osobě a to moc nemusím.
Šarku jsem si hned zamilovala, líbilo se mi na ní, že je vlastně otevřená svému srdci a šla si za tím, co chtěla, ikdyž bývalý partner David měl např. peníze aneb život není jen o penězích a kniha jen dokazuje, že láska je láska.
Ivan je sympaťák, který ale na mě působil hodně negativně, pesimisticky v určitých chvílích, ale s jeho věkem a když chodil s mladou kočkou, je to asi pochopitelné.
Nicméně jeho hlášky - to je na slogany.
A osudy Šarčiny rodiny od babičky, rodiče a bráchu - nebyla rozhodně nuda.
Dále se v příběhu objevují Šarčiny kamarádky a děj se tak různě proplétá.
Nemůžu zapomenut na učitele Chrousta a jeho vtipné komentáře, to jsem se opravdu zasmála i já.
Knihu mohu rozhodně doporučit a už se těším na další díl.

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022

Kniha Schovávaná v seznamech