Scotland Yard přehled

Scotland Yard
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248141/mid_scotland-yard-srx-248141.jpg 4 121 121

Scotland Yard série

1. díl >

Londýn 1889. Hrůzovláda Jacka Rozparovače zrovna skončila, ale další éra nepochopitelného násilí právě začíná. Nově založený tým vyšetřovatelů vražd musí čelit útoku do vlastních řad – v kufru na nádraží se najde zohavené tělo inspektora Littlea a nastává závod s časem. Londýn je městem na pomezí nové éry – v salonech měšťanských domů se vedou intelektuální debaty a technický pokrok kráčí nezadržitelně kupředu, ale chudina stále živoří ve stokách připomínajících středověk. Inspektor Day, který do Londýna přibyl teprve nedávno z venkova, pochybuje, že tohle město někdy pochopí, pochybuje, že je dost dobrý pro svou milovanou novomanželku, a ze všeho nejvíc pochybuje o tom, že je dost chytrý na to, aby vraždu, která nezůstane osamocenou, vyřešil. S pomocí dr. Kingsleyho, prvního forenzního patologa, a Henryho, pouličního blázna, však jeho šance na úspěch překvapivě stoupají. Viktoriánský Londýn se svými brlohy a zatracenci bojujícími o přežití pod tenkou slupkou modernity vás vtáhne do temného labyrintu a už vás nepustí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo

The Yard, 2012

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Scotland Yard. Přihlašte se a napište ho.

milary
20.01.2025 audiokniha 5 z 5

Mě to bavilo zcela mimořádně. Žánr, téma, doba, prostředí, - všechno.

V Londýně, kde se stále vznáší přízrak nepolapeného sériového vraha, nesměle vzniká zárodek budoucí slavné mordparty; zavádějí se nové postupy, vyvíjejí nové metody, a všemu stojí v cestě nejen moloch zločinnosti, ale také zapšklá nedůvěra mnohých k veškerým "novotám" i nevraživost vůči policii, přiživená neúspěchem s dopadením Jacka Rozparovače.

Tentokrát jde ale o jiný případ. Nebo spíš případy, vzájemně možná související, možná taky ne. A někde na začátku vražda policisty.
Konců, co bude muset nesourodá parta chlápků, kteří se sejdou u vyšetřování, pospojovat v jeden celek, je hodně. Chlápků i prostředků ku pomoci je poskrovnu (i když počítám jednoho skvělého doktora /patologa).

Atmosféra nejen tehdejšího Londýna, jak ji autor nabídl, je úžasná. Mně se moc líbil celý příběh, tempo vyprávění i postavy, napětí i způsob, jakým je vyvoláváno, i popisy prvních nedokonalých pokusů s doposud neznámými metodami, které se později staly samozřejmou součástí vyšetřování kriminálních činů.
Scotland Yard jsem poslouchala. Krásně ho četl Martin Sláma.

zazvorka
20.09.2024 5 z 5

Zařazuji do svého portfolia příjemně plynoucích detektivek. Sympatičtí muži zákona a k tomu starý Londýn - jak bych mohla odolat? Jsem velmi spokojená.

vnimatkrasu
25.11.2023 5 z 5

Byla by zásadní chyba si SCOTLAND YARD zaškatulkovat jako klasickej whodunnit o sériovým vrahovi. Koneckonců, vrah je tu zřejmej už v první půlce. Grecian raději fantasticky pracuje s policejním kolektivem, senzačně buduje arzenál postav, a celek je tak detektivka napěchovaná testosteronem, která vám v dobrým připomene seriál RIPPER STREET. Jediná trable jest, že u nás vyšly jen dva díly z pentalogie. V nádherným balení od Arga s úchvatnou (!) lokální obálkou vyšel kromě SCOTLAND YARDU ještě ČERNÝ KRAJ. Oba díly jsou skvělý. A další tři bráchové by mu teda tuze slušely. Vy si ale tuhle detektivku vychutnáte i bez nich.

PS: K sehnání je ještě s trochou vůle i audioverze výtečně namluvená Martinem Slámou. Mrk mrk.

Kniha Scotland Yard v seznamech

v Mé knihovně91x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Alex Grecian
americká, 1969