Se Země na Měsíc přehled

Se Země na Měsíc
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43951/se-zeme-na-mesic-43951.jpg 4 208 208

Fantastický román o odvážné cestě tří přátel, kteří překonávají zemskou tíži v projektilu obrovitého děla namířeného na Měsíc. Čtenář sleduje hrdiny od okamžiku výstřelu po celou dobu letu přes „neutrální čáru“, kde je stejná přitažlivost Země i Měsíce, prožívá s nimi jejich dojmy a pozorování prováděná dalekohledem i okénkem střely až po šťastný pád do moře na Zemi. Věcné nesprávnosti, yplývající z překonaných přírodovědeckých i technických znalostí, jsou uvedeny na správnou míru doslovem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta

De la Terre à la Lune, 1865

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Se Země na Měsíc. Přihlašte se a napište ho.

Misantrop
04.10.2024 4 z 5

Má příprava před knihou byl neznámý, ale poměrně zdařilý australský animovaný TV film z roku 1979. Poté jsem viděl, kvůli rozpočtu nedotažený americký barevný film z roku 1958. Příběh, kde obchodník a vynálezce Barbicane po skončení americké občanské války vynalezl nový zdroj energie nazvaný Power X je prostý. Plánuje ho použít k pohonu raket a aby ukázal jeho potenciál, plánuje poslat projektil na Měsíc. Na cestu se k němu připojí jeho asistent Ben, Barbicanův úhlavní rival Nicholl a jeho dcera Virginia. Nicholl věří, že Síla X jde proti vůli Boží a sabotuje projektil, aby se nemohli vrátit. Události připraví napínavé finále, aby vznikl boj o rychlou opravu projektilu. Tak se dá popsat příběh z inkoustu Julese Verna avšak filmové zpracování vyvolává u mnohých hodnotících úšklebek jednonohého v soutěži v kopání do zadku. Mezi opatření, která tomuto filmu na poslední chvíli přinesla snížení nákladů, bylo totiž odstranění všech scén odehrávajících se na Měsíci. I tak si nemyslím, že snímek patří do brakových vod a pokud ano, tak plove důstojně - ovšem kniha je kniha. V knize však k samotnému startu dojde až v závěru knihy, čímž příběh i končí. "Les shoří jen vlastními stromy!"

Romcajs
12.09.2024 3 z 5

Četl jsem s chutí, nicméně všechny ty technické popisky, jsou pro mně ubíjející. Příběh i dějová kostra jsou dobré, ale děj v podstatě začíná až na straně 80 a dál je text prokládán pro mne dalším zbytečných popisování čehokoli. Pro technicky založeného čtenáře to může být vskutku lahůdka. Je tu vidět krásný rozdíl mezi vědomostmi tehdy a teď.

RSí
15.06.2024 4 z 5

Poslechnuto/shlédnuto jako rozhlasová hra, a ač po této formě sahám, abych si pomyslně "zkrátila" domácí práce, tady se to moc nepovedlo. K literárním zážitku se přidal ten audiovizuální a žehlila jsem mnohem déle, protože jsem pokukovala, jak ve studiu tvoří zvuky. Bavilo mě to hodně!
A nejspíš sáhnu i po knize, zajímalo by mě, jestli zvolání "Ať žije hliník," je i v originále :)

"Les shoří jen vlastními stromy!"

Kniha Se Země na Měsíc v seznamech