Sedm a půl kapitoly o mozku přehled

Sedm a půl kapitoly o mozku
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484930/bmid_sedm-a-pul-kapitoly-o-mozku-xix-484930.jpg 4 15 15

Už vás někdy napadlo, k čemu vlastně máme mozek? Známá neurovědkyně Lisa Feldman Barrettová přináší nejnovější poznatky neurovědeckého výzkumu. V sedmi stručných kapitolách a jednom příběhu o vývoji mozku vrhá světlo na tento tajemný objekt, který máme uložený v lebce. Dozvíte se, jak se mozky vyvíjely, jakou mají stavbu (proč na té stavbě záleží) a jak váš mozek spolupracuje s jinými mozky, aby vytvářel všechny vaše zážitky. Kromě toho také zjistíte, jak jsou zastaralé oblíbené mýty o „ještěřím mozku“, boji mezi emocemi a myšlením i mezi genetikou a prostředím. Kniha Sedm a půl kapitoly o mozku pobaví jak nezasvěcené čtenáře, tak zkušené vědce, je plná překvapení, humoru a důležitých poznatků o lidské podstatě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm a půl kapitoly o mozku. Přihlašte se a napište ho.

DreamerX9
11.03.2024 2 z 5

Knihu hodnotím jako průměr. Od každého trochu ale víceméně nic nového

Norri
28.07.2023 4 z 5

Populárně naučná kniha o té hroudě, kterou máme mezi ušima. Kniha nabízí nekonvenční pohled na to, co je hlavním účelem mozku, vysvětluje jak funguje a čím se řídí, a vyvrací některé zastaralé, ale velmi zažité, vědecké názory. Je to zajímavé, inspirativní a děsivé zároveň. Není to motivační kniha. Přesto nutí k zamyšlení, jestli pro příště nezkusím přemýšlet nad některými věcmi jinak. A proč je to děsivé? To když zjistíte, nakolik jsou spolehlivé závěry vašeho mozku.

Autorka se snaží celý ten složitý princip mozku a jeho základní procesy srozumitelně vysvětlit, ale není to nic jednoduchého. Abysme to alespoň zhruba pochopili, tak nemohou být použité bulvární zkratky. V první kapitole přiblíží základní důvod, proč vlastně mozek máme a co je jeho základní funkce. S každou další kapitolou pak přidává detaily a aspekty jeho principů. Naštěstí je celá kniha napsaná s vtipem a nadhledem, takže se dobře čte. Určitě se k ní ještě vrátím.

IHT
05.06.2023 3 z 5

Na Lise Barrettove je neco, co mi nesedi... Mozna to neni jeji chyba, ale moje, nicmene musim (nerad) priznat, ze me jeji knihy zpocatku zaujmou, ale to zaujeti mi nevydrzi.
V teto knize mi prisly kapitoly postupne mene a mene zajimave (pritom uvodni trojjediny mozek je luxusni a naprosto s nim souhlasim!) a ta posledni me skoro iritovala. Hlavne tedy v podcenovani zvirat. Zcela chapu, ze Lisa zkouma lidsky mozek a ma to vsechno dobre podlozene fakty a orientuje se v cele neurologicke problematice. I proto/presto nechapu, jak muze "odsuzovat" (smahem, bych rekl) schopnosti zvirecich mozku, kterym se nevenuje. Vadi mi, jak dokaze na jedne strane vyvracet prezite nazory na fungovani lidskeho mozku a na druhe strane pausalne z(ne)hodnotit zvireci schopnosti, jejichz vyzkumu se nevenuje... Tim se podle me dost shodila...

Kniha Sedm a půl kapitoly o mozku v seznamech

Lisa Feldman Barrett
americká, 1963