Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu přehled

Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505135/bmid_sedm-mesicu-v-raleigh-new-yorku-a-c-2Vi-505135.jpg 4 21 21

„Miluju města. Nejvíce ta s bohatou historií a vrstevnatou zástavbou. Rád je objevuju pěšky a pohybu venku dávám přednost před pobytem v interiéru. Cením si fungující hromadné dopravy a veřejného prostoru, který patří všem. Když jsme odlétali do Ameriky, věděl jsem, že naprostá většina mých podobných zálib a zvyklostí dostane při pobytu tam pořádně zabrat.“ Architekt Adam Gebrian spolu se svou ženou Markétou a téměř šestiletým synem Filipem strávil sedm měsíců v USA – v Raleigh v Severní Karolíně, New Yorku a Chicagu. Jeho další kniha svým formátem navazuje na úspěšné Tři měsíce v Barceloně a Dva měsíce v Lisabonu. I když se díky ní dostanete na skvělá místa, ani tentokrát nečekejte komplexního průvodce nebo soupis všech destinací stojících za návštěvu. Nabídne vám především autentický záznam konfrontace s životním prostorem tolik odlišným od toho u nás doma. Nejlepší cesta, jak si začít vážit věcí, které nám připadají samozřejmé…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu. Přihlašte se a napište ho.

soukroma
07.09.2024 4 z 5

Nemyslela jsem si, že mne to bude bavit ... když to bylo tolik o dětských hřištích a autorově synovi (vyskytujícím se snad na každé fotce). Myslela jsem, že skončím u prohlížení fotek.
Nicméně nakonec jsem se s chutí začetla; ono to ani jinak nešlo, protože fotky nejsou opatřeny popisky, o všem se mluví v sousedícím textu. Takže jedno bez druhého by nemělo smysl.
O Raleigh jsem nevěděla zhola nic, zaujal mne univerzitní areál a dopravní řešení. NYC scvrklá (přiznaně) autorem na Manhattan (až na drobnou výjimku) přinesla spoustu zajímavých postřehů z míst nikoli notoricky známých. A letmé nahlédnutí do Chicaga rovněž.
Architekt se nezapřel, nezacházel sice do podrobností, ale přičinil svoje osobní poznámky, trochu z historie a okomentoval i funkčnost architektury ve velkoměstech. Nesporně překvapivý pro mne je podíl zeleně, všude ve městech, stejně jako mnohé architektonické počiny od Miese van der Rohe, které jsem v Americe vlastně vůbec nečekala.
Je to trochu autorův knižně vydaný deník, odkazující mj. také na předchozí knihy několika měsíců strávených pro změnu ve dvou evropských zajímavých velkoměstech. A po zkušenostech s touhle knihou se asi i po předchozích poohlédnu. A něco nového se snad i chystá...

Žirka
16.04.2023 4 z 5

Není to úplně klasický cestopis, ale tipy na seznámení se zajímavou architekturou USA. Pokud tam vyjíždíte s dětmi, nadvakrát využijete. A "výšťava"? O tohle ochudit čtenáře by byla velká škoda, takže paráda, že nám autor tohle kouzelné slovo nezatajil.

LiLinka
06.02.2023 5 z 5

Velmi povedený cestopis, rozhodně doporučuji pořídit a přečíst, zejména před cestou do zmiňovaných oblastí USA. :)

Kniha Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu v seznamech

Adam Gebrian