Sedm principů spokojeného manželství přehled
John Gottman
Máte-li v manželství či vztahu potíže (nebo je má někdo ve vašem okolí), případně se jen chcete „pojistit“ proti tomu, aby se vám vztah postupně neproměnil v nevyrovnané, prázdné a stresující soužití, je tato audiokniha přesně tím řešením, které hledáte. Audiokniha Sedm principů spokojeného manželství – Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů je vyvrcholením celoživotního díla významného amerického psychologa Johna Gottmana. Jeho terapeutická praxe a desítky let probíhající pozorování stovek párů vedly Gottmanův tým k odhalení sedmi základních principů typických pro úspěšné dlouhodobé vztahy. Na základě svých průlomových objevů pak Gottman publikoval podrobný návod, jak může téměř každý pár zlepšit či zachránit svůj vztah. Výzkum různých typů párů, které se řídily Sedmi principy, potvrdil masivní pozitivní dopad na jejich vztahy. Šlo mj. o novomanžele, tradiční manželství, dvoukariérová soužití, silně nábožensky orientované páry, vojenské dvojice, páry v nesezdaném soužití, homosexuální páry či dvojice rozvedených partnerů, kteří hleděli do společné budoucnosti.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Rodina
Vydáno: 2022 , Jan MelvilOriginální název:
The Seven Principles for Making Marriage Work, 1999
Interpreti: Borek Kapitančik
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm principů spokojeného manželství. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mi připadá velmi přínosná Jelikož se na partnerství i manželství dívá velice komplexně a člověk se může velmi inspirovat i zažít mnoho Aha efektu. Líbí se mi příklady které autor uvádí z praxe to se určitě hodí plus také dotazníky ale myslím si že dotazníky těžké vyplňovat A být přitom objektivní Pokud člověk prožívá nějaké subjektivní pocity ohledně třeba druhého člověka jiné dotazníky jsou ale velmi validní. Co se principu týče určitě stojí za povšimnutí
Knihu jsem si přečetla, i když v současnosti žádný vztah nemám. A musím říct, že různá cvičení a dotazníky v ní mohou sloužit i jako dobrá cesta k sebepoznání. Pokud se tedy "dokopete" k tomu všechna ta cvičení udělat. Což si myslím, že v reálném vztahu moc lidí neudělá. Stejně jako nejspíš nebudou situace rozebírat tak moc do hloubky jako lidé v Gottmanově výzkumu.
Všech sedm principů se mi v podstatě líbilo, až na patové situace. Zde mi přišlo, že se autor vyhýbá tomu, aby nekorektně řekl, že v některých případech je prostě lepší vztah ukončit. Hodně mě třeba zajímalo, jaké řešení by navrhl v případě, kdy jeden z partnerů dítě chce a druhý ne. Protože tady by to jeho "prostě se s tím smířit" asi neuspělo. Místo toho dal do příkladů patových situací věci, které při troše snahy řešitelné jsou. Některým tématům se autor věnuje opakovaně, jiné podle mě mohl ještě více rozebrat např. žárlivost nebo právě situace, kdy je lepší ze vztahu odejít. Poslední, co mi nesedělo, bylo doporučení v doslovu, že bychom si měli každý týden s partnerem na hodinu sednout a povídat si o našem vztahu. Pořád takhle analyzovat vztah mi přijde až přehnané.
Na knize se mi nejvíc líbí, jak vyzdvihuje důležitost přátelství a respektu k partnerovi. Dále vysvětlení hrubého nástupu a rady jak ho zmírnit, upozornění na pokusy o nápravu, přijímání partnerova vlivu, důležitosti společných rituálů, vyvracení mýtů o vztazích. Autor má moc dobře zpracované také Čtyři jezdce apokalypsy. Tyto věci jsou podle mě opravdu přínosné a je super si je zapamatovat.
Je znát, že knihu napsal vystudovaný psycholog a celkově bych řekla, že i přes drobné výtky je to jedna z nejlepších a nejobsáhlejších knih zabývajících se vztahy.
Kniha Sedm principů spokojeného manželství v seznamech
2015 | Sedm principů spokojeného manželství |
2016 | Čo ženy naozaj chcú |
2023 | Vitamín L |
Populárně naučná publikace s mnoha radami, jak se to má dělat správně. Určitě to pro někoho může být inspirací. Autor se zpočátku snaží vyvolat dojem na "evidence based" datech založené knihy. Vzhledem k tomu, že poukazuje na výzkumy, které nijak podrobněji nespecifikuje, a hlavně je necituje, mohou existovat a být validní, nebo taky ne. Většinu "vědeckých" fakt evidentně získal ve své "laboratoři", kde natáčí páry při hádce a následně odhaduje (tedy: "vědecky posuzuje"), jestli mají šanci na budoucnost. O sebenaplňujícím proroctví zřejmě nečetl. Postupně dokonce přechází ke klasickým tvrzením typu:"95% procent párů tohle a 30% tamto". Zřejmě pocit, že o vztazích ví všechno, sytí jeho bezbřehé vychloubání. Přitom, když si shrneme, že kniha neobsahuje žádná ověřená data a je to jen typologie, vycházející z jeho pozorování, není k němu důvod. Četla jsem to s myšlenkou, že bych knihu mohla doporučit některým klientům, ale to rozhodně neudělám.