Sedm životů: Antologie severských novel přehled
* antologie
Antologie severských novel, které mají společné – hlubokou snahu o pochopení člověka, dovedou nahlížet od psychologické drobnokresby přes vážné zamyšlení až po humornou a satirickou nadsázku. Ze severských jazyků přeložil, doslov a medailónky autorů, napsal Josef Michl.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm životů: Antologie severských novel. Přihlašte se a napište ho.
Nejsilnější jsou právě ty ostrovní příběhy: z Faerských ostrovů (Heinesen: V rajské zahradě) a islandský (Laxness: Dobrotivá slečna a Panský dům). Velmi překvapující (tématem i zpracováním) byla Tanečnice od Hagar Olssonové.
Obrovským redakčním nedostatkem té knihy je, že v ní chybí obsah - seznam děl, a tak vyhledání konkrétní povídky je doslova pátrací operace.
Kvalitní výbor různorodých novel, který mi poukázal na některé zajímavé a u nás povětšinou málo známé osobnosti starší severské literatury.
Kniha Sedm životů: Antologie severských novel v seznamech
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Jak už to u antologií bývá, kvalita je různá a v této se mi navíc ne úplně daří najít jednotící téma. Nejčastěji reflektované bylo při výběru patrně téma člověka a jeho koexistence s přírodou... Těžko se píše něco víc, krátkých textů je v téhle knize opravdu velké množství (a není v ní obsah, čili jsem líný listovat přes 350 stran a povídky počítat). Mohu jen souhlasit, že nejzajímavější jsou většinou právě autoři z Faerských ostrovů a Jakobína Sigurdardóttir z Islandu... Ale i většina ostatních stojí za pozornost a třeba pár norských autorů má zde naprosto brilantní texty, zejména jde-li právě o ony motivy člověka a přírody. Seveřani zde vybraní uměli úžasně vystavět atmosféru a často jen tak lehce naznačit lidský příběh, za nímž se skrývá mnohem víc než je napsáno a zdánlivě nedořečený a často nedokončený obraz krátkého úseku života má v sobě neskutečnou sílu. Možná tímhle je antologie Sedm životů nejzajímavější. Pokud ji máte někde doma nebo ji zahlédnete za pár korun v antikvariátu, zkuste ji. I kdyby jen pár náhodně vybraných povídek...