Sen o Gliwicích přehled
Wojciech Dutka
Jedno město, dva příběhy oddělené časem. Od autora bestselleru Černá a purpurová. V roce 1932 přichází do Gliwic mladý učitel Martin Weber, kterého si rychle oblíbí studenti, továrníci i místní slezsko-německá elita. K moci se ale dostávají nacisté – a tak nastává nevyhnutelný konflikt. V současných Gliwicích nastupuje na prestižní školu ambiciózní učitel Marcin Burdyga. Studenti si ho také zamilují, ale kolegové ho mají za potížistu. Když jeden z jeho studujících zmizí, vydává se ho na vlastní pěst hledat. Odhalí během strhující cesty časem i tajemství neuvěřitelné historie Gliwic?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sen o Gliwicích. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Sen o Gliwicích je moje druhá přečtená kniha od Wojciecha Dutky. Stejně jako Černá a purpurová, i tato kniha si zasloužila pětihvězdičkové hodnocení a okamžitě se zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy tohoto roku.
Autor má neskutečný dar poutavě vyprávět příběhy. Jakmile se začtete, stránky vám doslova ubíhají pod rukama a než se nadějete, jste na konci knihy a toužíte číst dál.
Tato kniha mě potěšila zvlášť díky učitelské tematice, což je pro mě jako studentku pedagogické školy velmi zajímavé a atraktivní téma. Kniha nám odhaluje polské školství, učitelskou praxi a nejednou se zastavíte nad zajímavými myšlenkami, které nám autor prostřednictvím knihy sděluje.
Sledujeme osudy dvou učitelů, kteří žijí ve dvou odlišných časových obdobích - Marcin Burdyga v současnosti a Martin Weber v minulosti, časech, kdy se k moci dostávají nacisté. Oba nastupují na gliwické gymnázium, kde se setkávají s rozmanitými povahami kolegů, kteří je formulují jak pozitivně, tak negativně. Jejich nadšení pro učitelskou profesi, zápal pro vyučované předměty a oddanost studentům mě vyloženě pohladily po duši.
Obdivuji, jak autor do příběhu zakomponoval Tomkovo cestování časem a jak dokázal mistrně propojit obě časová období.
Příběh je napínavý, dojemný a místy i smutný. Některé postavy osud skutečně nešetřil.
P.S. Knížka představuje tři typy učitelů. Ten třetí typ mi byl obzvlášť sympatický.
Znepokojivé čtení, jako vždy, když někdo cestuje časem. Sonda do současného Polska, zejména situace ve školství. Nedělám si iluze, že v polském školství je něco diametrálně jinak, než v českém školství. Další důvod znepokojení.
Po knize jsem sáhla náhodně a byla překvapená, jaké skvělé čtení. Půjčím si Černá a purpurová, těším se.
Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)
24.09.2023
Kniha Sen o Gliwicích v seznamech
Od autora jsem četla už jeho knihu Černá a purpurová. I ve Snu o Gliwicích se dostaneme do období druhé světové války, ale zde se do něj procestujeme časem.
Moc pěkně vymyšlený a napsaný příběh! Chválím autora za to, že celý příběh byl smysluplný, přehledný a čtenář pořád ví, o čem čte.
U čeho jsem však byla rozhořčená a naštvaná, tak u jednoho konkrétního typu učitelů. Kromě učitelů se seznámíme s různými proměnami charakterů lidí, což je také síla.
Pořád jsem doufala v nějaký šťastnější konec. V porovnání s autorovou prvotinou u mě zůstává na prvním místě právě Černá a purpurová