Šerosvět přehled

Šerosvět
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542211/bmid_serosvet.jpg 4 10 10

Richard Corben, známý především z komiksového magazínu Heavy Metal a z děl nakladatelství Fantagor Press, je celosvětově uznávaný tvůrce, jenž získal mimo jiné také jedno z nejprestižnějších komiksových ocenění: Velkou cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním komiksovém festivalu ve francouzském Angoulême a rovněž byl uveden do síně slávy cen Willa Eisnera. Šerosvět vypráví o válečníku Tugatovi, který procitá z podivného snu uprostřed šílené země plné hladových zombie, ukrutných čarodějů, prsatých obryň a zrádných společníků. To mu však nezabrání vydat se na výpravu za záchranou své milované kobyly Frix.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Murky World


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šerosvět. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

Norri
26.09.2024 3 z 5

Už osm let si k Corbenovi hledám cestu a pořád nevím, jestli mám jeho práci rád, anebo jestli ji nesnáším. Možná je na čase smířit se s tím, že tu cestu nikdy nenajdu. Když pominu jeho dobrou práci na Hellboyovi, tak jsem byl docela spokojený s Bohem krys. U Šerosvěta je můj dojem opět velmi rozpačitý. Napsat proč ale není vůbec jednoduché. Nejde to smáznout jednou větou, že je to škaredě nakreslené, anebo že je ten příběh nudný. U Corbena je všechno velmi specifické a svérázné. Pokusím se to rozvést.

První, co vás na Šerosvětu zaujme, je kresba. Corben umí velmi dobře kreslit ošklivost a rozklad. Také jeho anatomie obličejů a žen celkově je velmi svérázná. Ale na to se dá přistoupit v rámci jeho stylu a nadsázky. Větší problém mám s tím, že není konzistentní. Jednak nejsou obličeje pořád stejné a taky nejsou všechny panely stejně pečlivě prokreslené. Na jednom panelu se kocháte prokreslenými a skvěle vystínovanými svaly s vystouplými žílami, a na vedlejším panelu máte obrázek postrádající detaily, či je obličej deformovaný jinak než předtím. Navíc Corben zde často používá velmi extrémní úhly, divnou perspektivu a agresivní stíny, takže je někdy těžké na první pohled poznat, na co se díváte.

Co se týká příběhu, tak je to velmi jednoduché fantasy, které ale má, bohům žel, velmi nepravděpodobné zvraty. Navíc, když se zamyslíte nad detaily, ten příběh drží pohromadě jen velmi těžko. Nedá se říci, že v příběhu chybí humor. Neustále to pracuje s nadsázkou. Chybí tomu ale humor dost výrazný na to, aby vykompenzoval to, co se mi na ději nelíbí.

Alfimaster
14.09.2024 4 z 5

Šerosvet je komiks, ktorý nečítate kvôli príbehu. Príbeh v ňom totiž nie je, len spleť psychedelických príhod Tugata. Šerosvet si treba kûpiť kvôli kresbe, tá je skvelá, najmä vo zväčšenej podobe. Ak by kniha mala aj zmysluplný dej, dal by som plný počet. Takto je to za štyri.


JP
15.08.2024 5 z 5

Krystalicky čistá corbenovina, ve které je všechno, co ho dělá tím, kým je. Jsem rád, že u nás takové legendě konečně publikovali něco v tak velikém formátu a ještě v prvotřídní kvalitě a co je, prakticky skoro kompletně, v jeho režii. Já, jakožto Corbenův fanoušek od první chvíle kdy jsem spatřil jeho práci, jsem nemohl odolat a očekával 'Murky World' (Šerosvět) s velikým nadšením. Jak píše Mignola v úvodu, "většina umělců dává do svojí tvorby svůj um, ale už ne tolik ze sebe" (u mainstreamového komiksu to tak často platí, ne ale v případě Richarda Corbena). (...) Tugat, klasický hrdina corbenovského typu - v jádru dobrý, silný, ale naivní, procitá a je sudičkou, která provází příběhem (taky klasický motiv), vržen do "vrstev" příběhu, napřed se snaží zachránit a shledat s jedinou bytostí, která je vůči němu skutečně nezrádná, kobylou Frix, která jediná zbyla po smrti jeho mistra. Tugat se cestou brzy sblíží s krásnou Mojou, jejíž přízeň se snaží získat, zachrání dvě sestry amazonky, narazí na kyklopy, nekromanty, nemrtvé a musí přestát nejedno spiknutí místních lo(r)dů a zrádců. Co je sen a co realita... se vlastně neví do poslední chvíle, jak se Tugat konstantně probírá z (v konci náznakem nekonečných) vrstev a mění podobu (nebo spíš stáří?). Jako probrat se ze snu, kde to "nějak dopadlo" do dalšího špatného snu. Motiv důvěřování zrádným ženám, které ho pořád a opakovaně zrazují je podaný řádně komicky, je to jako kdyby mužův úděl byl v tom být podveden a zrazován - "za svou naivní čest si nic lepšího nezasloužíš". Nutno podotknout, že svaly a nahota opět hrajou prim a Moja a její figura a vyholená mušlička je taky něco vypulírované do jisté dokonalosti. Tohle je takové to pozdní vyzrálé řemeslné dílo skutečného mistra, který si "svoje nadšení pro práci držel do pozdních let" a ta hravost je v jistém smyslu velmi očividná. A já jsem rád, že po celkem průměrnějším dílku (Bůh krys), které jsem si sice přečetl, ale nekoupil, jsem si konečně mohl něco jako tohle od Corbena pořídit k uctění jeho památky, ač velmi dodatečně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šerosvět v seznamech

v Přečtených11x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x

Autoři knihy

Richard Corben
americká, 1940 - 2020
Mike Shields
americká
Skrýt reklamy