Šestnáct stromů na Sommě přehled

Šestnáct stromů na Sommě
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475835/bmid_sestnact-stromu-na-somme-EHj-475835.png 4 98 98

Edvard chce rozluštit tajemství svých předků, rodiči počínaje. Pátrání ho zavede z rodného Norska na Shetlandy, kde doufá najít stopy po svém prastrýci, který za druhé světové války bojoval proti Němcům. Přitom Edvardův dědeček, u nějž vnuk vyrostl, byl zcela opačného smýšlení než jeho bratr, podporoval nacisty. Edvard se noří stále hlouběji do historie, až dospěje k dějišti tragických bitev první světové války u řeky Sommy ve Francii, kde padlo víc než milion vojáků. Přeživší britští vojáci vzpomínali, že na bojišti jako zázrakem zůstala stát skupina šestnácti ořešáků. Reálný a uvěřitelný příběh nepostrádá tajemství a napětí a čte se jako detektivka pro náročné v tom nejlepším slova smyslu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo

Svøm med dem som drukner, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šestnáct stromů na Sommě. Přihlašte se a napište ho.

Bubo19
02.03.2025 4.5 z 5

Zajímavá kniha, která spojuje historický, detektivní a psychologický román. Edvard pátrá po rodinném tajemství a současně se bojí, co se dozví. Děj se odehrává v Norsku, na Shetlandech a ve Francii. Krásná kniha o lidech a stromech. Můžu jen doporučit.

broskev28
17.01.2025 5 z 5

„Nepodceňuj venkov. Vždyť Betlém taky nebyla žádná metropole.“
Tahle slova pronáší moje asi nejoblíbenější postava, pastor Magnus Thallaug, a já tleskám.
Šestnáct stromů je opravdu zvláštní kniha – vůbec si nepamatuju, co (možná spíše kdo?) mě přivedl na myšlenku si ji přečíst, ale jsem moc ráda, že se to stalo. A jsem přesvědčená, že velkou zásluhu na mé spokojenosti má překladatelka Jarka Vrbová.
Neuvěřitelný příběh s (občas) neuvěřitelnými hrdiny mě do sebe vtáhl, a to tím spíš, že stromy a dřevo jsou mou jistotou, mým oblíbeným tématem. Nejen Edouard, Sverre a samozřejmě Einar, ale taky Hanne a Gwen, Agnes a Rannveig, o pastorovi už byla řeč. Prostředí norské vesnice, úžasná bramborová dynastie, skokové (ale o to úděsnější) návraty do dob válečných; povídání o Shetlandách a jejich norské historii, mořské zážitky, ale třeba taky zimní zahrada s propadlou střechou . . .
Uvažuju o druhém čtení, protože na první dobrou jsem určitě nepobrala vše. A tím, co jsem pobrala, určitě stojí za to se znovu brouzdat a procházet.

„Možná je lež jako kořalka, napadlo mě. Člověk ji musí pít pořád, aby sám před sebou utajil, že pije. Ale pravda má v sobě možná něco podobného. Člověk musí lahev vypít do dna.“

Kaja1
29.12.2024 4 z 5

Po knize jsem sáhla, protože jsem v létě památník Thiepval navštívila. Nakonec se příběh odehrával převážně na Shetlandech. Bylo zajímavé sledovat kam až se Edvard ve svém pátrání v rodinné historii dostane. Do života mu vkročí dvě ženy pro kterou se rozhodne?

Knižní novinky (4. týden)

23.01.2022

Chtěl jsem být tím, na koho se mí mrtví můžou spolehnout, ale nikdo z nich neudělal jediný krok, aby mi pomohl.

Kniha Šestnáct stromů na Sommě v seznamech

v Mé knihovně87x