Sestra lovca bosoriek přehled
Beth Underdown
Napínavý román Beth Underdownovej je inšpirovaný skutočným príbehom obávaného lovca bosoriek Matthewa Hopkinsa, ktorý spolu so svojou družinou poslal na smrť tristo žien podozrivých z bosoráctva. Autorka vo svojom debute majstrovsky spája fascinujúcu históriu s hrozivým príbehom a prináša nezabudnuteľný zážitok z čítania. Essex, Anglicko 1645 Mladá vdova Alice Hopkinsová je nútená vrátiť sa z Londýna do malého mesta, v ktorom vyrástla. Po manželovej smrti zostala sama a tehotná, a tak jej neostáva nič iné, len nájsť útočisko u mladšieho brata Matthewa. Nevidela ho päť rokov a za ten čas sa z nevinného chlapca stal bohatý a vplyvný muž. Zmenilo sa na ňom však aj čosi viac. Alice sa obáva, že jazvy z detstva na jeho tvári nie sú ničím v porovnaní s tými, ktoré hyzdia jeho dušu. Celé mesto je akési temnejšie a jeho ulicami sa šíria desivé reči. Alice stuhne krv v žilách, keď zistí, že jej milovaný brat Matthew sa stal neľútostným lovcom žien, ktoré sú podozrivé z bosoráctva. Bratovi bola vždy oddaná, no teraz sa desí toho, čo sa z neho stalo. Rozhodne sa zakročiť, hoci vie, že ju to môže stáť život. Matthew je však čoraz vplyvnejší a Alice si musí vybrať medzi svojím životom a svojím svedomím... Britská spisovateľka Beth Underdown sa narodila v Rochdale. Skôr než sa začala venovať písaniu, vystriedala rozličné povolania. Svoju prvú knihu Sestra lovca bosoriek začala písať počas štúdia tvorivého písania na Manchesterskej univerzite, kde v súčasnosti prednáša. Nájdete ju na Twitteri a Instagrame @bethunderdown. Ocenenia Za román Sestra lovca bosoriek získala Beth Underdown cenu za najlepší debut HWA Goldsboro Crown Award za rok 2017. V roku 2018 sa kniha stala bestsellerom Knižného klubu Richarda a Judy. Recenzie, kritiky Tento vynikajúci historický triler, založený na skutočnom príbehu neslávne známeho lovca bosoriek Matthewa Hopkinsa, s hlavnou hrdinkou, ktorá patrí k najpozoruhodnejším ženským postavám súčasných historických románov, nepochybne zaujme fanúšikov Stacey Hallsovej, Sarah Perryovej či Maggie O´Farrellovej. Waterstones Podmanivý debut talentovanej rozprávačky. Sarah Perry, autorka románu Had z Essexu Majstrovské prelínanie historických faktov a fikcie... Nádherná, znepokojivá, nezabudnuteľná kniha. Washington Post Sugestívne a desivé. Paula Hawkins, autorka románu Dievča vo vlaku Beth Underdown umne vytvára atmosféru neistoty, strachu a klaustrofóbie... Aj s odstupom takmer štyroch stoviek rokov je jej Matthew Hopkins ozajstné desivé monštrum. Kate Riordan, autorka románu The Girl in the Photograph Fascinujúca kniha - núti čitateľa premýšľať a ukrýva v sebe cenné posolstvo našej dobe. Washington Post... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Witchfinder's Sister, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sestra lovca bosoriek. Přihlašte se a napište ho.
Alice Hopkinsová se na jaře 1645 vrací jako vdova z Londýna do domu jejího nevlastního bratra Matthewa, který dělá kariéru lovce čarodějnic, aby překryl svůj fyzický hendikep a vyrovnal se zesnulému otci, proslulému reverendovi. Autorka pozvolna popisuje, jak se v prostých lidech šíří nenávist a fanatismus a jak se snaží nalézt viníky jejich osobních neštěstí (smrt dítěte, úhyn či zchromnutí hospodářských zvířat). Alice je proti své vůli vtažena do lovu na čarodějnice, když musí bratra doprovázet po hrabství a dělat obviněným ženám osobní prohlídky jejich těl. Celkem věrohodné vylíčení dobových reálií a myšlení.
Děj má na můj vkus trochu pomalé tempo, které začíná nabírat až téměř v závěru. Škoda. Když už mě kniha začala doopravdy bavit, tak byl najednou konec. Atmosféru té doby se ale autorce podařilo vykreslit dobře.
Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)
14.05.2023
Knižní novinky (4. - 17. června)
04.06.2018
Kniha Sestra lovca bosoriek v seznamech
čarodějnice pro ženy upalování čarodějnic historická fantasy historické romány podle skutečných událostí
Nápad dobrý ale zpracování už nikoliv. Opět je to velká škoda protože autorka zde prokázala, že popis doby a prostředí jí jdou vážně skvěle (dokázala jsem si živě představit, kde se postavy pohybují), bohužel popisy postav a jejich emocí tak dobré nejsou.
Děj knihy je takový nemastný neslaný, nic se neděje, samé narážky, domněnky hlavní hrdinky a když se to konečně rozjede tak to také rychle končí.
Poslední věta mě dostala a přiznám se, že kdyby to bylo v knize zakomponováno možná by to bylo zajímavější. Možná...