Severní den přehled

Severní den
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549675/bmid_severni-den.png 4 84 84

Severní den série

1. díl >

PILÍŘE, PŘEDCHŮDCI I VĚČNÝ DÉŠŤ. PROŽIJTE SI SVŮJ SEVERNÍ DEN… Před dvěma sty lety lidé uprchli z Kontinentu a usadili se na nehostinném ostrově Nordtag přezdívaném Severní den. Na troskách opuštěných skulptur postupně vybudovali nová města, aniž by cokoli tušili o stále funkčních mechanických konstruktech i jejich záhadných tvůrcích. To vše se má nyní změnit. Julius Birma, prospektor s dluhy a složitou minulostí, přijímá riskantní zakázku doručit neznámému klientovi šifrovanou depeši. Na jiném místě prchá Hana Polach z okovů zlaté klece despotického muže. Pokud se jí to ale má podařit, musí spáchat ten nejhorší zločin. A Vicram Bagley, hlava zločineckého Syndikátu, uzavřel smlouvu, která může zapříčinit pád celého Nordtagu. Do toho všeho se z nebe spouští nekonečný déšť a spolu s ním přicházejí ti, které dosud nikdo nespatřil. A hlavně – nikdy spatřit neměl.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní den. Přihlašte se a napište ho.

evilunicorn
14.12.2024 3 z 5

Mrzí mě to,na tuhle knihu jsem se strašně těšil,obzvlášť když jde o domácího autora, ale prostě nemohu hodnotit jinak.Ještě na straně 160 jsem přemýšlel, že knihu úplně odložím protože mě prostě nedokázala vtáhnout do děje, natož abych se nějak sžil s postavami..Po půlce se to trochu zlepšilo,ale pro mě to prostě nemá ani atmosféru, ani silné postavy ani nijak zvlášť zajímavý svět. Půl hvězdy dávám za obal a mapu a poslední, šedou část, která je z knihy paradoxně tou nejlepší věcí, byť se jedná v podstatě jen o historii.

Dragell
03.12.2024 4.5 z 5

Ostrov Nordtag je opravdu nehostinné místo, které bičují neutuchající deště a brzy se na něj mají snést další pohromy. Jenže to netuší ani Julius Birma, který se snaží doručit svoji poslední zásilku a ani další obyvatelé zdejší země.

Severní den nabízí hutnou a temnou atmosféru výborně se hodící právě do nynějšího sychravého počasí. Ačkoliv v prvopočátku vícero postav a jejich dějových linií může vyděsit, velmi brzy se s nimi a jejich jedinečnými charaktery seznámíte a nebudete na pochybách, o kom zrovna čtete. Nádech dystopie, steampunku (díky rozvinuté a zaniklé kultuře, která po sobě zanechala spoustu vynálezů), výborně propracované nejen postavy, ale především celý svět, který vás nadchne. Právě ten je největším tahákem, proč číst dál, protože to vypadá, že stojíme na okraji propasti, do které se tenhle svět bezhlavě vrhá.
Tak neváhejte a pojďte mrknou k okraji taky, rozhodně nebudete litovat.

PS: Vzhledové zpracování knihy je též neuvěřitelně vynikající!

Celá recenze: https://dragell.cz/ondrej-blaho-severni-den/
Rozhovor s autorem: https://dragell.cz/rozhovor-ondrej-blaho/

BeaYoris
03.12.2024 5 z 5

Příběh na mě dýchal steampunkem, temnotou, nebezpečím, dobrodružstvím a lehkou (pro mě) romantickou linkou.
Ocitneme se na ostrově Nordtag, kde je přesně to počasí, během kterého si chcete číst a nechodit ven. Prší a prší. Nikdo neví, proč už tak dlouho prší. Můžou za to Pilíře? Předchůdci?

Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách, ale jakmile se to stalo, těšila jsem se na každou volnou chvíli, kdy jsem mohla poslouchat. Osudy hlavních hrdinů byly pro mě nepředvídatelné a překvapivé.
Tak jako jsem si některé oblíbila, některé jsem nenáviděla skoro od samého začátku. Je asi jasné, o kom mluvím
Proto jsem hrozně zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál.
Vždy obdivuju autory tohoto žánru, že dokážou vymyslet úplně nový a originální svět se všemi detaily. Se společenskou hierarchií, s jednotkami, se jmény.
Zaujal mě autorův styl psaní. Je květnatý, originální.

Jediné, co bych vytkla, je umístění vysvětlujících spisů na konec knížky. Pak už mě vlastně moc nebavily. Více bych je ocenila třeba v průběhu knihy. Ale zase to ukazuje na dokonale promyšlený svět!

Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)

23.06.2024

Kniha Severní den v seznamech