Severní vody přehled

Severní vody
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343075/bmid_severni-vody-GMv-343075.jpeg 4 185 185

Devatenácté století a velrybářská loď plující do Arktidy s vrahem na palubě v drsném a velmi originálním příběhu. Vojenský lékař Patrick Sumner měl za to, že v Indii během obléhání Dillí viděl, jak hluboko může člověk klesnout. Doufal, že na lodi Dobrovolník najde načas klid, ale s harpunářem Draxem na palubě je to téměř vyloučeno. Hrůzný nález v nákladovém prostoru přiměje Sumnera k akci. Závěrečný střet mezi oběma muži se odehraje uprostřed mrazivé a temné arktické zimy. Vyvstává osudová otázka: kdo přežije do jara? Temný, inteligentní román, který se žene vpřed nezadržitelným spádem a přináší mimořádný příběh o lidské podstatě v těch nejextrémnějších podmínkách.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Host

The North Water, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní vody. Přihlašte se a napište ho.

parxel
17.10.2024 4 z 5

Severní vody jsou temným a mrazivým románem. Když ho jsem začínal číst, tak jsem v podstatě vůbec netušil do čeho jdu.

Velmi záhy jsem pochopil, že tady nebudou žádní vysloveně kladní hrdinové. Pouze lidé, kteří bojují se svými vnitřními démony a pak ti, kteří v tomto boji již podlehli. Jestli totiž ve mne něco zanechalo silný dojem, tak jsou to postavy. Hlavní hrdina je člověk závislý na morfiu, pořád shání a když není, hned se potí. Najít si k němu cestu, pro mne nebylo zcela snadné. Vrcholem je hlavní záporák. To je typ člověka, který nemá žádný morální kompas a neštítí se ničeho. Musím říct, že už dlouho ve mne žádná postava nezanechala tak hluboký pocit znechucení.

Samotný příběh velmi rychle plyne a o zvraty není nouze. Někoho asi překvapí více jiného méně. Občas zasáhne náhoda, což je vždy tak trochu v uvozovkách, ale za mne to bylo v pohodě. Někde hodně v zadu jsem měl při čtení podobný pocit, jako když jsem četl Terror od Dana Simmonse. Narozdíl od Terroru však Severní vody nepůsobí tak mrazivě a tak bezvýdchodně.

Podle mého názoru se jedná kvalitní, ale temný příběh. Hlavní podíl na tom mají postavy, které rozhodně nejsou žádným ideálem ctnosti. A to je dobře. Mne samotného překvapilo, jak rychle jsem tuhle knihu přečetl. Knihu bych doporučil lidem, kteří mají chuť si přečíst si dobrodružný příběh, odehrávající se na mrazivém severu. Dávám čtyři hvězdy.

kotasbk
22.06.2023 4 z 5

Velmi čtivý román, který má svoje kouzlo přibližně do poloviny knihy, pak už ztrácí dech.

Vesmich
21.06.2023 5 z 5

Výprava velrybářská kolem Grónska se nezdařila. Kniha mě přiměla přečíst si, mimo jiné, text Ekonomické dějiny velrybářství, abych dobře porozuměla tomu, proč byly velryby v této době tak žádaným "zbožím" a jaké využití člověk pro jejich těla našel. Autor se s tím nemazal, čtení je to drsné a tvrdé, zejména zpočátku je nutné si na to zvyknout, nic si o tom nemyslet, jen to nechat být, aby si to tak nějak proplulo vědomím. Jakmile se rozum a cit adaptují, je možné text vnímat ze všech možných úhlů a byla jsem jím velmi okouzlená. A to až do konce.

Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017

Ocenění knihy (1)