Severská mytologie přehled

Severská mytologie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537900/bmid_severska-mytologie-663773c4f2c6a.jpg 4 1508 1508

Krutý sever zabydleli drsní bohové, kteří neváhali stvořit svět z mrtvého obra – z jeho masa se stala hlína, z kostí vznikly hory, krev a pot se proměnily v moře. Patří mezi ně mocný Ódin se svými dvěma havrany, přímý a dobromyslný hromovládce Tór, lstivý Loki a mnoho dalších, kteří obývají světy stromu Yggdrasil a očekávají neúprosně se blížící ragnarök, tedy soudný den. „To je radost z mýtů. Zábava nastává, když je vyprávíte sami – což je něco, co vám vřele doporučuji. A pak jednoho temného, mrazivého zimního večera nebo o letní noci, kdy slunce ne a ne zapadnout, vyprávějte svým přátelům, co se stalo, když Tórovi ukradli kladivo, nebo jak Ódin získal pro bohy básnickou medovinu…“ – Neil Gaiman Neil Gaiman Vystudovaného novináře proslavily scénáře k dnes už kultovnímu komiksu Sandman, který vycházel od roku 1989 a na kterém spolupracoval s řadou výtvarníků, protože každý příběh série má svůj osobitý styl. Je rovněž autorem mnoha románů a povídek a také scénářů – například k televizním seriálům Nikdykde (1996), na základě kterého pak vyšla i stejnojmenná kniha, a Pán času (Doctor Who). Jeho pohádky Hvězdný prach (1999) a Koralína (2002) byly zfilmovány, první jmenovaný s předními hollywoodskými hvězdami v hlavních rolích, druhý získal animovanou podobu. Na základě románu Američtí bohové (2001) o střetu starých a novodobých bohů byl v roce 2017 natočen úspěšný televizní seriál. V roce 1997 vznikl ze spolupráce s Terrym Pratchettem humoristický román o Armageddonu Dobrá znamení, podle něhož v současné době vzniká televizní minisérie s Michaelem Sheenem a Davidem Tennantem v hlavních rolích. Pavel Soukup Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté úspěšně absolvoval DAMU. Po studiu působil v oblastních divadlech, později se vrátil do Prahy, kde hrál v Městských divadlech pražských, především v Divadle ABC, a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Dobře známý je z televizních obrazovek – od roku 1980 se objevuje v televizních pohádkách, komediích a také v seriálech (např. Náhrdelník, Život na zámku, Ordinace v růžové zahradě). Daleko známější je ovšem jeho hlas – jednak díky mnoha dokumentům, k nimž namluvil komentář, a jednak jako dabér Arnolda Schwarzeneggera, Robina Williamse, Gérarda Depardieua, Michaela Douglase, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Svůj hlas propůjčil i kresleným postavičkám z filmů Toy Story: Příběh hraček, 101 dalmatinů či Spláchnutej. Za mistrovství v dabingu byl několikrát oceněn.... celý text

Literatura světová Mytologie Příběhy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Norse Mythology, 2017

Interpreti: Pavel Soukup

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severská mytologie. Přihlašte se a napište ho.

vlkcz
09.11.2024 5 z 5

Uvědomuji si, že tenhle komentář by patřil spíš do diskuze, ale tam by si to hodnotící těžko přečetl. Takže jenom malé historické shrnutí pro ty, kteří by chtěli Gaimana obviňovat z nedostatku spisovatelského umu.
Ono to k tomu sice svádí, ale jen do té doby, než si člověk přečte původní Eddu, ze které téměř všechny naše vědomosti o germánském panteonu pocházejí. Sturlusson ji psal v době, kdy už na Islandu dominovalo křesťanství a k pohanským tradicím se pochopitelně stavělo nepřátelsky. Edda tedy není psaná jako mytologie, ale jako učebnice básnických forem. Z toho vyplývá i to, že pozornost věnuje primárně básnickým figurám, které ilustruje na příbězích starých bohů, a samotné příběhy pro něj nejsou tak důležité. Tenhle trik, jak uchovat staré příběhy, který by jistě ocenil i Loki, je na celé Eddě možná tím nejúchvatnějším. Samotné příběhy jsou však zhuštěné v podstatě do několika vět. Teprve když si člověk tohle uvědomí, může naplno ocenit, jak se s tématem vypořádal Gaiman. Tyto mikropříběhy rozpracoval do plnohodnotného vyprávění, aniž by marvelovsky překroutil jejich vyznění.

Luigi1
08.11.2024 3 z 5

Trochu slabší než jsem čekal

Sitting-Bull
12.09.2024 3 z 5

Za mě jedna z těch Gaimanových slabších knih. Možná proto, že nemohl tak moc popustit uzdu své fantazii. Každopádně jako převyprávění severské mytologie to je OK, Gaiman se prostě musel držet daných mantinelů.

Kniha Severská mytologie v seznamech

v Přečtených2 134x