Shuggie Bain přehled

Shuggie Bain
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494781/bmid_shuggie-bain-MV6-494781.jpg 5 239 239

Shuggie Bain je nezabudnuteľný príbeh Hugha „Shuggieho“ Baina, milého a osamelého chlapca, ktorý vyrastá v osemdesiatych rokoch minulého storočia na spustnutom glasgowskom sídlisku. Politika premiérky Margaret Thatcherovej oberá mužov aj ich synov o prácu a škótsku metropolu pomaly zachvacuje epidémia drogovej závislosti. Shuggieho matka Agnes by chcela byť svojim deťom vzorom, no namiesto toho je im na príťaž. Sníva o dome s vlastným vchodom a popritom listuje v katalógu zásielkovej služby, z ktorého nakupuje veci na splátky, aby vniesla aspoň trochu farby do ponurého života. Sebavedomie pošliapané záletným manželom si dodáva mejkapom a vyzývavým oblečením. Čoraz častejšie siaha po poháriku a veľkú časť sociálnych dávok, jediného zdroja rodinných príjmov, utráca za silné pivo, ktoré ukrýva v kabelke a popíja z šálok na čaj. Agnesine staršie deti sa dokážu matke vyhýbať, a tak je hlavne Shuggie vydaný napospas jej alkoholovým excesom, ktoré striedajú obdobia triezvosti a úprimnej materskej lásky. Sám pritom zápasí s túžbou stať sa normálnym chlapcom, hoci neustále počúva, že „neni v poriadku“. Agnes syna chráni a podporuje, ale závislosť je silnejšia ako láska k blízkym, dokonca aj k zbožňovanému Shuggiemu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Shuggie Bain, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shuggie Bain. Přihlašte se a napište ho.

Ozzy86
18.11.2024 3 z 5

Autobiografický terapeutický román o těžkém dětství s matkou samoživitelkou, která je těžkou alkoholičkou. Mě v knize chyběl větší přesah, nějaká další rovina, která by příběh zasadila do širšího rámce. Čekal jsem širší portrét doby a ne pouze rodinou tragédii.

Clara_C
31.10.2024 5 z 5

Při čtení jsem si občas vzpomněla na knihy Irvina Welshe, Trainspoting a další dílka. Ze stejné doby, ze stejné mizérie. Tam kraluje hérák, tady chlast.
Zde je velmi umocněno autentickým osobním příběhem autora.
Tři sourozenci a každý se s matčinou závislostí vyrovnává jinak.
Krutost dětí k někomu, kdo je jiný.
Hodně dobrá kniha sic neveselého obsahu.
Smekám před autorem, i před každým, kdo se dokázal prosadit osudu navzdory.

Audrina
29.10.2024 5 z 5

Od knihy jsem měla poměrně velká očekávání a musím říct, že rozhodně byla naplněná. Autorovi se povedlo neskutečně dobře vykreslit charakter 80. let v Glasgow, kdy průmysl skomíral a lidem nezbývalo nic jiného, než se ze zoufalství uchýlit k alkoholu.
Jedná se o čtení, ze kterého vám možná nebude dobře, ale vřele doporučuju!

Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)

24.07.2022

Ocenění knihy (2)

2023 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu)
2020 - Booker Prize

Kniha Shuggie Bain v seznamech