Šikmý kostel 3 přehled

Šikmý kostel 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536733/bmid_sikmy-kostel-3-6622af88db3c2.png 5 1345 1345

Šikmý kostel série

< 3. díl

Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět.br Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel 3. Přihlašte se a napište ho.

jasnyj
včera 5 z 5

Tato třetí část trilogie mi zpočátku moc nesedla, nemohl jsem se dostat do děje. Po několika kapitolách se to však povedlo :)
Poválečná léta a následná padesátá jsou popsána velmi zdařile. Celkově Šikmý kostel je velmi dobře zpracovaný, čtivý a poučný o době nedávno minulé.

PetraDD
14.12.2024 5 z 5

Naprosto skvela trilogie. Skoda, ze uz neni pokracovani.
Ve tretim dile me moc bavila linie Zenky.
Dokonale cteni

Pavlaj
11.12.2024 5 z 5

Do třetice všeho zlého.
První dva díly pro mě byly historická četba – přiblížení událostí, o kterých se člověk učil nebo měl učit v dějepise. Třetí díl je pro mě osobně jiný, protože už líčí dobu „budování“ socialismu, kterou sama pamatuju: nadšení srdcařů-komunistů, kteří skutečně věřili, že budují novou budoucnost, rozčarování, když zjistili, že jim jejich sny ukradli kariérní sv*ně. Amatérismus, lajdáctví, šmíra. Rozkrádání všeho, protože to stejně nikomu nepatřilo a nikdo se o to nestaral. Pronásledování kněží, devastace kostelů a kulturních památek. Zamlčování, záměrné dezinformace. Děkuji paní Lednické za perfektní zachycení doby i za boj za záchranu kostela jako poslední připomínky staré Karwinné.
Silně na mě zapůsobil konec, kdy to vypadá, že se vše jakoby v dobré obrací, jenže vy víte, co se stalo v roce 1961 na Dukle a že se děj vrací spirálou na začátek prvního dílu :-(.

Žebříček nejprodávanějších knih (50. týden)

18.12.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (49. týden)

12.12.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (47. týden)

27.11.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Když sám sobě položil otázku, jestli je šťastný, odpověděl si, že je spokojený. To je víc, uvažoval dál. Štěstí je pokaždé jenom na chvilku. To, co mám teď, může být nafurt.

Tehdy s naprostou nezlomností pochopila, že život je dobrý. Že je dobrý, i když se v něm občas dějí nedobré věci...

Tělesná bolest vzešlá z užitečné práce může být příjemná, když má člověk klid v duši. Nebo spíše v hlavě. Když se aspoň na chvíli zastaví řeka myšlenek a událostí, na jejíž hladině obvykle pluje spousta těžkých klád.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2024 - Kniha roku Deníku N (Beletrie - hlasování veřejnosti)

Kniha Šikmý kostel 3 v seznamech

v Přečtených1 924x