Šikmý kostel přehled

Šikmý kostel
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434224/bmid_sikmy-kostel-7BI-434224.png 5 7404 7404

Šikmý kostel série

1. díl >

Románová kronika ztraceného města. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne. Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel. Přihlašte se a napište ho.

Tomašek55
11.12.2024 audiokniha 5 z 5

Tato kniha je silným, emotivním a velmi drsným svědectvím o životě v pohraničí Slezska, kde se osudy jednotlivců proplétají do jednoho společného příběhu. Autorka vystihla tento kraj s jeho těžkou historií a těžkým každodenním životem místních lidí, kteří jsou tvrdí a nekompromisní, ale zároveň laskaví a upřímní. Kniha je fascinující nejen svým lidským příběhem, ale i historickým kontextem, který se propojuje s těžkou realitou, jakou zažívají lidé v této oblasti. Navíc skvěle zachycuje složitý vztah mezi Čechy a Poláky, čímž dává hlubší vhled do problematiky Těšínska a národnostních otázek. Není to lehké čtení, ale rozhodně stojí za to, protože se jedná o dílo, které má co říci. Děj je plný emocí, ale zároveň i bolesti, která zanechá čtenáře zamyšleného. Pokud chcete nahlédnout do temné historie a složitého života v tomto regionu, tato kniha vám rozhodně přinese nové pohledy a hluboký zážitek.

Forsaken
07.12.2024 audiokniha 5 z 5

Karin Lednická napsala knihu, s jejíž přípravou si musela dát nutně kus práce, musela obětovat spoustu času a zjevně se setkala s mnoha zajímavými lidmi, jejichž vzpomínky a materiály pomohly ke vzniku tohoto povětšinou syrového příběhu z našeho regionu razowitego. Pro mě je Šikmý kostel o to zajímavější, že jsem jezdil autobusem přes Karvinou Doly (tedy původní Karvinou), kdykoliv jsem jel do Karviné současné. Za všechny ty roky (od dětství po současnost) se mi to území nadále měnilo před očima; tam, kde ještě nedávno přežívaly poslední zbytky kolonie tzv. finských domků, je už dnes pusto, čtyři poslední, kdysi nepochybně výstavní vily se přede mnou postupně rozpadaly a dnes už by nikdo nepoznal, že tam kdy stály. Zbyl jen ten kostel, k němuž nemám jako ateista žádný vztah, ale jako lokální patriot ho považuji za důležitou památku a posledního němého svědka toho, že tu kdysi bylo město a že tu žili přesně takoví lidé, které jsem poznal na stránkách knihy. Skvělá záležitost.

PREBURDA
03.12.2024 5 z 5

Co ke knize napsat...velmi drsné a silně emotivní knižní podání, podle skutečných událostí, čtyř osudů lidí, které se vzájemně propletou do společné životní či rodinné cesty.
Autorka tímto dílem naprosto vystihla tento kraj, zvláště pak pohraničí Slezska s Polskem. Tento kraj byl, je a bude pro lidi "drsny a razovity" a ti co v něm žijí i takoví jsou.....od srdce, až někdy i drsně, velmi upřímní, ale i laskaví.....prostě "razoviti". :o)
Některé části knih napsané, jako by se to vše opakovalo.....opět tisíce lidí, v nedávné době přišli o práci (huť Liberty, bývalý název NHKG) a opět se musí potýkat s "drsností" tohoto kraje.
Kniha na mě zapůsobila velmi neblaze emotivně a tak do druhého či třetího dílu se hned tak nepoženu. Musím k tomu dozrát a dostat sílu se s postavami zase potkat při čtení a sdílet s nimi další osud.
Knihu však velmi doporučuji k přečtení.

Žebříček nejprodávanějších knih (36. týden)

12.09.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (31. týden)

07.08.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (30. týden)

31.07.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ano, Velká válka skončila, mocipáni sestavují nový svět, v Čechách lidé radostně prozpěvují husitské písně. Ale tady v Karwiné a kolem ní jako by jedna válka přešla v druhou. Prokletá doba, prokleté sváry! A kvůli čemu to všechno? Barka tomu rozumí stále méně a méně. Tolik nenávisti mezi lidmi! Odkud se vzala? Kde nabrala tolik síly?

Bolest člověka utluče, když se nechá.

Copak lze opravdu beztrestne vyprázdnit zemi, aniž by za to přišla odplata?

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (4)

2020 - Audiokniha roku (Absolutní vítěž)
2020 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - ČESKÝ BESTSELLER (hlavní kategorie))
2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Absolutní vítěz – Kniha roku 2020)
2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Společenský román)

Kniha Šikmý kostel v seznamech

v Přečtených10 553x