Šílenství a civilizace: Kulturní historie duševních chorob od Bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně přehled
Andrew T. Scull
Od Bible k Sigmundu Freudovi, od exorcismu k mesmerismu, od blázinců k psychiatrickým nemocnicím, od teorie tělesných šťáv k moderní farmakologii, tam všude nás provází kniha předního amerického historika psychiatrie Andrewa Sculla. Autor důkladně sleduje, jaký byl postoj různých civilizací v průběhu tisíciletí k projevům neobvyklého chování a duševních onemocnění, všímá si proměn tohoto vztahu i jeho odrazu zejména v umění. Centrem jeho pozornosti je nejen civilizace Západu, ale i to, jak západní postoje pronikaly do ostatních částí světa. Publikace obsahuje rozsáhlý soubor dobových ilustrací s velkou vypovídací hodnotou.... celý text
Literatura naučná Historie Zdraví
Vydáno: 2019 , AcademiaOriginální název:
Madness in Civilization: The Cultural History of Insanity, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šílenství a civilizace: Kulturní historie duševních chorob od Bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně. Přihlašte se a napište ho.
Kniha byla opravdu obsáhlá. Na jednu stranu výhoda, každý si tam najde to své co ho v historii této tématiky zajímá. Na druhou stranu, četla jsem jí opravdu dlouho a takřka si z ní nic nepamatuji. Jako další mínus bych ještě chtěla dodat, je ne příliš zajímavý styl psaní.
Solidně a podrobně napsaná bichle. Ovšem celkem mě zklamala, čekala jsem více "exotičtějších" poznatků a škoda je, že se autor více nevěnoval třeba starověku. Přeci jen, to, že v léčebnách to bylo strašné a podmínky neúnosné, ví snad každý a tady mi přišlo, že se to neustále omílá, akorát pokaždé trochu jinak.
Knižní novinky (20. týden)
12.05.2019
Kniha Šílenství a civilizace: Kulturní historie duševních chorob od Bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně v seznamech
Autorovy knížky
2019 | Šílenství a civilizace: Kulturní historie duševních chorob od Bible po Freuda a od blázince k moderní medicíně |
Vcelku zajímavá kniha, ale musím říct, že mě v této knize zaujal především popis historie u duševních chorob ve 20. století. Co se týče středověku a novověku, tak jsem si daleko více vzal z knihy od českého psychiatra Eugena Vencovského; Psychiatrie dávných věků, kde je na pár stránkách popsán středověk a novověk pro mě daleko vstřebatelnějším způsobem. Zde mi to přišlo spíše že autor příliš často odkazoval na určitá umělecká díla a věnoval se spoustě věcí kolem, ale jinak jsem se z tohoto období moc zajímavého ohledně nazírání na duševní choroby nedozvěděl... Ale i tak to bylo vcelku zajímavé čtení a jsem rád, že jsem si knihu přečetl, protože výrazně změnila můj pohled na současnou psychiatrii z pohledu pacienta se závažnou duševní poruchou. Dříve jsem celkem na všechno nadával, že by šly věci dělat docela jinak, ale zejména po přečtení kapitoly o lobotomii, kdy se v 50. a 60. letech minulého století především ve Spojených státech pacientů vůbec neptali, zda tento zákrok chtějí podstoupit a prostě lobotomii s dost nejistými důsledky provedli proti vůli pacienta, tak se víceméně po přečtení některých kapitol knihy cítím v současné psychiatrické péči jako v bavlnce.