Silmarillion přehled

Silmarillion
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29749/bmid_silmarillion-JtN-29749.jpg 4 2944 2944

Pán prstenů série

0. díl >

Silmarillion opisuje všetky najdôležitejšie udalosti imaginárneho Sveta, od jeho stvorenia v hudbe Ainur po koniec Tretieho veku. Príbehy hovoria o vzniku Stredozeme, o jej mytológii a najstaršej histórii, o národoch, ktoré v nej žili v dobách pred veľkými udalosťami v knihe Pán Prsteňov. Rozpráva o osude troch klenotov – silmarillov – ktoré vyrobil najnadanejší z elfov Fëanor, a ktorých sa zmocnil Morgoth. Príbehy a legendy ústrednej časti knihy sa zaoberajú veľkými udalosťami Prvého veku. Rozprávajú o božských mocnostiach Valar a Maiar, ich temných protipóloch Melkorovi a Sauronovi, opisujú pád pyšného kráľovstva Númenor až po odchod Tých, ktorí niesli Prstene, čo podrobne vykresľuje kniha Pán Prsteňov. Silmarillion je tak pôsobivá kniha, až zvádza nepochybovať o tom, či opisuje skutočné dejiny skutočného sveta.... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: , Slovart (SK)

The Silmarillion, 1977

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Silmarillion. Přihlašte se a napište ho.

JanValzan
08.02.2025 5 z 5

Historie Tolkienova světa - těžké čtení. Ale pro fandy žánru a spisovatele bezvadné.

Forsaken
08.12.2024 5 z 5

Jakožto ateista si mohu dovolit tvrdit, že je pro mě Bible příšerně nestravitelnou literaturou (otestováno a navždy odloženo). Silmarillion je vlastně takovou Biblí, knihou mýtů a pověstí, kronikou i historickým průvodcem v jednom po nádherném (a strašlivém) světě, který se zrodil v mozku jednoho britského profesora a který je dnes široce známý. J. R. R. Tolkien je tak vlastně pro tento svět bohem nejvyšším a jen jeho vrozená skromnost může asi za to, že sám sebe v tomto díle nezmínil. Když jsem kdysi dočetl Silmarillion poprvé, vůbec mi nešlo do hlavy, jak může jeden člověk vymyslet tak úžasný svět se všemi fantastickými detaily. Tuto knihu a jejího autora nepřestanu obdivovat.

morienhithwen
11.11.2024 5 z 5

Přemýšlím, jestli náhodou Silmarillion není moje nejoblíbenější Tolkienova kniha. Hobit je fantastický mimo jiné kvůli svému humoru, Pán Prstenů je Pán Prstenů a netřeba dalších slov, ale moje srdce asi nejvíc hoří pro sutbu Noldor, Fingolfina, Berena a Lúthien, Belega, Túrina, Nienor.

-"Sbohem, země a obloho! Vděčím ti přece za mnoho, ty požehnaný severní kraji, kde bílé nožky přebíhají Lúthien Tinúviel, té nejkrásnější, již kdo zřel. I kdyby svět se v zkázu zřítil a propadl se do nebytí, přece je dobré, že byl stvořen – večer a úsvit, země, moře – neboť byla i Lúthien."

(Česky i anglicky.)

Pro nelítostného jsou skutky slitování vždy podivné a nevypočitatelné.

Ocenění knihy (1)

1978 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)

Kniha Silmarillion v seznamech

v Přečtených4 587x