Skandální odhalení přehled

Skandální odhalení
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26162/bmid_skandalni-odhaleni-kan-26162.jpg 4 167 167

Námětem knihy je sexuální obtěžování uvnitř firmy zabývající se počítačovou technikou, nezvykle je postiženým muž, nikoli žena. Zároveň velice pečlivě pomalu odhaluje taje firmy, vnitřní strukturu a konexe.

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Baronet , Knižní klub

Disclosure, 1994

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skandální odhalení. Přihlašte se a napište ho.

Adapa
08.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Tento román je naprosto jiný Crichton, než na jakého jsem zvyklý, a přesto bych autora poznal, i kdyby mi ho nikdo neprozradil. Skvěle napsaný příběh, který mě zprvu odrazoval svým tématem, ale nakonec mě vtáhl natolik, že jsem nemohl přestat obracet další a další stránky.

Hlavní postavou je jednačtyřicetiletý Tom Sanders, který již 12 let pracuje v IT firmě, která právě prochází fúzí. Tom je přesvědčený, že v pondělí se dozví, že byl povýšen na vedoucího divize, což je jeho dlouholetý sen. Místo toho se však vše změní v noční můru. Nejenže nezíská očekávanou pozici, ale začínají se objevovat problémy v továrnách, probíhá audit a navíc je jmenována nová vedoucí divize – jeho bývalá přítelkyně, se kterou se neviděl deset let. Hned první den v nové roli se ho pokusí svést. Tom je však šťastně ženatý, má děti a odolá, na poslední chvíli uniká z její kanceláře.

Následující den se situace dramaticky zhorší. Nová šéfová ho na poradě podrazí a obviní ho ze sexuálního obtěžování. Vedení firmy mu doporučí, aby přijal podřadnou pozici na druhé straně USA. Nikdo nechce slyšet jeho verzi událostí – přece by žena neobtěžovala svého podřízeného, navíc ještě nadřízená. Tom se ale rozhodne bojovat. Najme si právničku, svěří se doma rodině a ve firmě oznámí, že se bude bránit proti falešnému obvinění.

Třetí den probíhá arbitráž u soudu, o případu se píše v novinách a Toma začínají ostatní vnímat skrz prsty. Před soudkyní se mu podaří prokázat, že jeho nadřízená lže, ale ta splétá další a další intriky. Tom postupně zjišťuje, že za vším nestojí osobní msta, ale něco mnohem většího. Jeho boj se mění v součást širšího plánu plného lží a manipulací souvisejících s fúzí firmy.

Čtvrtý den Tom odhalí celou pravdu, rozplétá všechny intriky, způsobí "zemětřesení" ve firmě, které zasáhne jak centrálu v Seattlu, tak továrnu v Malajsii.

Kniha má své kouzlo i díky tomu, že dnes působí zastarale. Například Tom nadšeně popisuje výhody mobilního telefonu, který uchovává telefonní čísla, nebo vynález CD-ROM a jeho možnosti. Crichton skvěle popisuje i tehdy moderní technologii, jako je videohovor přes počítač mezi USA a Malajsií. V té době to bylo převratné, dnes to bereme jako samozřejmost.

Kniha se četla výborně, i když Tom byl občas trochu natvrdlý. Přesto ji rozhodně doporučuji.

Radimka
30.09.2023 5 z 5

Tak tohle mě hodně bavilo, film jsem si nepamatovala, což bylo dobře. Byla jsem napnutá až do konce. A odpustila jsem i nesmysly s virtuální realitou.

MM_Master
19.09.2023 5 z 5

Dej románu "Odhalenie" sa odohráva v priebehu štyroch dní, od pondelka pätnásteho júna do štvrtka osemnásteho júna. Príbeh je situovaný do amerického mesta Seattle.

Kniha Skandální odhalení v seznamech