Škola pro německé nevěsty přehled

Škola pro německé nevěsty
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534451/bmid_skola-pro-nemecke-nevesty-65f657f9d1b4f.jpg 4 61 61

Osudy tří mladých žen v Německu za druhé světové války. Hanna a Klara jsou Němky, spoutané příkazy, které jsou po nástupu Hitlera k moci zaváděny v celém Německu. Očekává se, že budou především vzornými manželkami a matkami bez vlastního názoru, což se mají naučit v prestižní škole pro německé nevěsty. Ještě hůře je na tom však poloviční Židovka Tilde, navíc těhotná, které jde o život. Osudy dívek se protnou ve chvíli, kdy navzdory nebezpečí pomáhají Tilde při porodu Poutavá kniha o snaze uchovat si vlastní důstojnost a svobodu uprostřed kruté a nebezpečné doby.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)

The School for German Brides, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škola pro německé nevěsty. Přihlašte se a napište ho.

Sabčaa
05.11.2024 4 z 5

Námět byl moc fajn, příběh se mi libil.
Hodně mě rušily chyby v textu, kterých bylo na můj vkus už příliš.
Druhá část knihy byla až moc urychlená, ve škole pro nevěsty byly hrdinky vlastně jen pár stránek.
Ale celkově hodnotím knihu kladně.

S.H.
14.10.2024 3 z 5

Nebylo to špatné,i když velice těžko uvěřitelné. Ale vadily mi ty veliké skoky mezi událostmi a nevyvážený charakter postav.

Josh
14.09.2024 5 z 5

Ponuré dešťové dny mne po dlouhé době vrátily k této autorce a prozářily je, opět, přestože je příběh z 2SV. Odehrává se na jejím začátku a rok předtím, kdy je znát co k válce vedlo a jak to měnilo životy Němců.

Škola mne přenesla do jiné knihy Zlomení andělé (GL), kde jsou také 3 dívky a jedna z nich se dostane do programu Lebensborn. Jak to měli ti šílení nacisté promyšlené.... Tady jde o jejich budoucí manželky.... Vlastně si Hitler a spol vybudovali povolený tajný harém jako národní zájem pro svou rasu. Achjo.

Autorka nezklamala v komplexních pohledech – rozdílných osob v odlišných společenských postaveních, na ideologii, na ne/lidské postoje v těžké době a rozhodování zachovat se ne/správně, zachovala pohled bez krutosti (lze doporučit těm co se vyhýbají knihám o 2SV) a přitom neskrývá útrapy, strach a bolest.

Autorka to vše dokázala v lehkém, svižném tempu, kdy se čtenář ani při střídání kapitol dle 3 postav neztrácel.

Jen nechápu proč český překlad asi po 2 třetinách příběh tak narušil, nepočítaně, překlepy?

Vždy mne překvapí recenzenti, jak píší o hloubce nebo plytkosti postav a vždy si říkám jak hlubocí jsou asi oni.... Jediné co by u téhle knihy bylo ke kritice autorky - místo prologu aspoň 100 dalších stran příběhu, který byl pro mne jako živý. Díky AR;-)

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Kniha Škola pro německé nevěsty v seznamech