Skotskem po stopách seriálu Cizinka přehled

Skotskem po stopách seriálu Cizinka
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434761/bmid_skotskem-po-stopach-serialu-cizinka-4OJ-434761.jpg 4 25 25

Netradiční průvodce po Skotsku určený nejen pro milovníky oblíbeného seriálu Cizinka. Poznáte dramatické okolnosti jakobitských povstání, jejich příčiny i důsledky, dozvíte se, jak fungoval skotský klanový systém, odhalíte osudy historických osobností, známých také ze ságy Cizinka, a to včetně skutečného Jamese Frasera. Navštívíte oblíbená seriálová místa a odhalíte kouzlo skotských tradic. Kniha s bohatým obrazovým doprovodem je uceleným průvodcem po Skotsku, jeho dějinách a kultuře, kde je společným jmenovatelem současný fenomén Cizinka.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skotskem po stopách seriálu Cizinka. Přihlašte se a napište ho.

Aileena
22.11.2024 2 z 5

Velké zklamání a nebála bych se ani říct zneužití názvu populárního seriálu v titulu knihy.
Skotsko miluji, tak musím dát poctivé dvě hvězdy za obšírné znalosti či rešerše o zemi a spostu krásných obrázků. Toť bohužel vše.
Autorovo psaní by naléhavě potřebovalo alespoň pár kurzů tvůrčího psaní, protože tohle je děs a bída. Nezáživně složitě podané dějiny (místy s přeskakováním letopočtů sem a tam), nelogicky abecedně řazená místa (takže se z Falkirku skokem přesunete na Vnější Hebridy) a vůbec celkový sloh - škoda slov.
Je toho podstatně víc, ale mnohé už bylo zmíněno a nebudu unavovat dlouhou kritikou. Zajímavostí je v knížce dost (ačkoliv samotný seriál je zmíněn jen párkrát okrajově), ale na souvislé čtení pro radost to rozhodně není. Možná tak občas vyhledat nějakou základní informaci, nebo si potrénovat soustředění četbou nesnadného textu.
Znalosti dějin má pan Hrdina bohaté, takže doplnit je o základy stylistiky a tvůrčího psaní by neměl být takový problém a do budoucna z toho ještě může být nějaký nový knižní poklad. Toto dílo jím ale bohužel nebude.

knihomolka27
11.02.2024 3 z 5

Upřímně za mě to není moc poutavě zpracovaný cestopis o jednom z nejkrásnějších míst vůbec. Vyprávění je velmi nezáživné, někdy se zbytečně topí v historických faktech, ale i tak se toho moc nedozvíte. Čte se to dlouze, a pokud fanoušci seriálu čekají nějaké větší propojení tak toho se také nedočkají. Za mě poněkud ztracený potenciál, který není ani příliš pro fanoušky, ani pro ty co lační po větších detailech ze skotské historie. Nebavilo mě to...

Tesset
05.04.2023 3 z 5

Určitě fajn pro fanoušky Cizinky i Skotska. Musím ale říct, že občas dost zmatečné. V první části věnované historii, i když nejsem úplný laik, jsem se často ztrácela a výčet často působil dost nudně. Prostředek byl dobrý, ale nic moc extra nepřinesl. Místa, na která jsem se těšila nejvíc, také nebyla to, co jsem čekala - chtělo to víc propracovat a rozepsat srozumitelněji, jaké místo jsme viděli v seriálu a co to je ve skutečnosti. Ale jinak moc fajn.

Knižní novinky (11. týden)

08.03.2020

Kniha Skotskem po stopách seriálu Cizinka v seznamech