Skrytá perspektiva přehled
* antologie
Už jste se někdy v galerii zamysleli nad tím, kdo pozoruje kováře Jecha? Proč je na obraze jen rozkrojený meloun? Kam odchází dáma se psem? A k čemu slouží křišťálový zámek v moři? Napadlo vás, že by balení citrónů mohlo být ilegální? Nebo že by naslouchání na balkóně dokonce zachránilo něčí život? Třiadvacet autorů se pokusilo nahlédnout na třicet osm obrazů ze sbírek Národní galerie Praha z jiné, očím skryté, perspektivy. Ve svých povídkách vám nyní předkládají příběhy odehrávající se tam, kam se návštěvník galerie obvykle nepodívá: za obrazem. Díky jejich nespoutané fantazii zjistíte, že vše nemusí být takové, jaké se na první pohled zdá... Koupí této knihy navíc přispějete na Ateliér radostné tvorby, ojedinělé místo v Praze na Letné, kde už od roku 2013 rozvíjejí svůj talent umělci dosud z různých důvodů přehlížení a odsouvaní na okraj. Autorky a autoři: Miroslava Adamcová, Blanka Bezdíčková, Tereza Bezrouková, Marcela Bramborová, Lukáš Dlouhý, Anna Fibigerová, Lenka Hrabálková, Renáta Hubrtová, Antonín Kaplan, Stanislava Karlová, Lucie Kotková, Elena Kovalčíková, Lenka Liederhausová, Jana Micková, Miluše Moravcová, René Nekuda, Petra Pavlová, Lenka Rottová, Lenka Slámová, Nikol Sokolová, Anežka Strejcová, Barbora Toman Hanousková, Kristína Tomíčková, Kateřina Vrbová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skrytá perspektiva. Přihlašte se a napište ho.
![Terkaodkafe Terkaodkafe](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/420489/m_terkaodkafe-mLO.jpg?v=1694628789)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čtenáře už na první pohled zaujme, jak je sbírka povídek Skrytá perspektiva nádherně vypravená. Majestátní obrazy ze sbírek Národní galerie si nic jiného ani nezaslouží. Stejnou měrou jsou toho hodny ovšem i povídky, které v knize najdeme. Některé jsou pouhé črty o pár odstavcích, jinde k danému obrazu čteme řadu stránek, ovšem každá z nich si jistě najde svého čtenáře. Mě nejvíce zaujaly povídky Vzpomínky na Prahu, Vražda v domě či Ta dlouhá divná kočka. Opravdu je těžké vybrat jich jen pár.
Celé v recenzích.
![eva3992 eva3992](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109648/m_eva3992-6537d44845dc7.jpg?v=1698157641)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Více jak dvě desítky autorů si položili otázku, co se asi odehrává za obrazem, nebo lépe řečeno, co stojí za tím, že ho autor namaloval tak, jak ho namaloval. Popustili uzdu své fantazii a přináší nám třicet osm originálních povídek.
Tohle byl vážně skvělý nápad! Propojit výtvarné umění se spisovateli. Originální, zajímavý a skvělý počin. Navíc takový, který pomáhá. Koupí knihy totiž přispějete na Ateliér radostné tvorby, kde svůj talent rozvíjí umělci jinde přehlížení.
Co se povídek týká, byla jsem také nadšená. Téměř všechny si mě získaly a zaujaly a já knížku v podstatě nemohla odložit. I výběr obrazů je skvělý, čekal tu na mě Egon Schiele, jehož obrazy i životní příběh mám moc ráda a překvapil mě i Antonín Hudeček, malíř, který nějaký čas žil i v našem městysi.
Kniha je skvěle graficky zpracovaná a propracovaná. Najdete tu všechny obrazy a můžete se tak vždy zamyslet nad tím, jak asi autor povídky došel k příběhu, který sepsal.
Při čtení jsem se nechala zlákat a nutně potřebuji navštívit Národní galerii a podívat se na obrazy přímo tam.
Lesklá, Bábovky na konci světa a další knižní novinky (49. týden)
01.12.2024
2008 | ![]() |
2020 | ![]() |
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
“Vítej v naší příběhové galerii! Přesně takhle zní první věta téhle skvělé antologie. První recenzi jsem si přečetla u Lenky a hodně mě zaujala. O to větší mi udělalo radost, když mě oslovila Marcela, zda bych si chtěla knihu přečíst. Ano, jasně že chtěla!
A co vás v téhle knize čeká? Velmi netradiční spojení povídek a obrazů umístěných v Národní galerii Praha.
Při prohlížení obrazů záleží na úhlu pohledu. Mnohdy při pozorování jednoho obrazu vidí každý něco jiného. A právě jeden z mnoha pohledů můžete najít v této knize. Můžete si přečíst celkem 38 povídek a prozkoumat stejný počet obrazů, třeba od Klimta, Mánesa, Schikanedera, Schieleho a mnohých dalších.
Jsem mile překvapena, že i povídka o pár stránkách ve mě dokáže vyvolat tolik emocí. Tentokrát neumím vybrat pár nejlepších, protože mě bavily a oslovily takřka všechny. Nechala jsem se inspirovat u Lenky a povídky jsem se dávkovala postupně - v kombinaci s obrazy je to ideální.
Tenhle projekt se mi opravdu líbí. Je netradiční, originální a navede vás k zamyšlení, co v kterém obrazu vidíte vy oproti autorům povídek. A navíc - zakoupením knihy podpoříte Ateliér radostné tvorby.