Skryté evangelium přehled
Neil Douglas-Klotz
Podtitul: Jak dešifrovat duchovní poselství aramejského Ježíše. Nové pojetí spirituality aramejského Ježíše v díle známého badatele přináší jedinečný blízkovýchodní pohled na otázky našeho duchovního života a víry. Autor ve své studii o aramejském Ježíši zkoumá různá témata vyjádřená v Ježíšových slovech a příbězích, nikoliv aby definitivně rozhodl o jejich platnosti, ale spíše aby odhalil jejich hloubku a schopnost posunout nás směrem k „hledání naší vlastní duše“, jak lze původní mystickou moudrost aplikovat v běžném životě. Témata, jako jsou dech, svatost, světlo, Sofia a láska, se stávají bránou k svěží, hluboké, víceúrovňové interpretaci Ješuy, člověka blízkovýchodních kořenů, který již po 2000 let ovlivňuje západní civilizaci.... celý text
Duchovní literatura Náboženství Literatura naučná
Vydáno: 2009 , DharmaGaiaOriginální název:
Hidden Gospel
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skryté evangelium. Přihlašte se a napište ho.
Neuvěřitelná slátanina. Vůbec nechápu, kde bere autor tu drzost vykládat zde své vlastní, zcela od původních textů odtržené domněnky za něco, co vyplývá z mnohočetných významů hebrejských slov. Dokonce se ani nepáře s tím, že by alespoň naznačil své oslí myšlenkové můstky. Není divu, že autora, jednoho z mnoha nositelů titulů z provinčních amerických univerzit (což je vždy všeříkající), mezi sebe nepustí ani súfijci ani Židé ani křesťané, a tak se prezentuje jako odborník mezi newageiány :)
Kniha Skryté evangelium v seznamech
Ježíš Kristus gnosticismus, gnóze spiritualita Palestina rané křesťanství aramejština evangelia
2001 | Aramejský Otčenáš. Meditace na Ježíšova slova |
2009 | Skryté evangelium |
2013 | Meditace o Genesi |
2019 | Malá kniha života Chalíla Džibrána |
Působivé rozkrývání myšlenek z bible odvozených z původního jazyka, kterým pravděpodobně mluvil Ježíš. Paralela mezi duchem=dechem jako zdrojem života je jednou z mnoha... myšlenka, která ve mně zanechala silný dojem. Knihu jsem četl jako laik se základní znalostí Starého a Nového zákona, přesto (nebo možná právě proto) bylo čtení poutavé a osvěžující.