Šľachtické hniezdo přehled
Ivan Sergejevič Turgeněv
Román ukazuje lásku mladých ľudí, ktorí sa dostanú do rozporov so spoločenskými predsudkami. Dosť časté námety v literatúre Turgenev spracúva vo veľkej miere a hĺbke, chápe v zložitých vzťahoch medzi ľuďmi a vytvára postavy a celé obrazy, ktoré zaraďujeme k najlepším dielam ruskej umeleckej spisby.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1952 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Dvorjanskoje gnězdo, 1859
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šľachtické hniezdo. Přihlašte se a napište ho.
Přestože je knize víc než stopadesát let, bylo Šlechtické hnízdo pro mě odpočinkovou četbou. Turgeněv sice do detailu popisuje krajinu, stejně jako myšlenky postav, nebo jejich život, ale tak dobře se to čte! Jistě sáhnu i po dalších autorových knihách.
Šlechtické hnízdo je usedlost, kde čas plyne šlechtické honoraci v nutnosti po společnosti vlivných osobností, jejichž zprávy jsou rozptýlením v jinak nudném životě. Jediný aktuální společenský záměr je zde sňatek, který má hned dva nápadníky pro mladinkou nevěstu, čisté duše. Vybrala si, ale osud krutě rozdal karty. Přes morální zábrany a zklamání k ní štěstí nedoputovalo. Šlechtické mravy byly zkázou lásek.
Audioverze, nostalgie z časů dávných, stálá klasika.
Kniha Šľachtické hniezdo v seznamech
láska Rusko zfilmováno ruská literatura
1950 | Lovcovy zápisky |
1970 | Otcové a děti |
1977 | Jarní vody |
1963 | Asja |
1969 | Milostný kruh (7 povídek) |
Nenaplněná láska; téma, které se line celou Turgeněvovou tvorbou. Na rozdíl od autorova předchozího románu Rudin není problém v samotném protagonistovi románu, ale v okolnostech, které vztahu brání. Spartánská výchova bez lásky zploští citový svět mladého člověka natolik, že první vzplanutí citů považuje za lásku na celý život a když se ukáže, že se stal obětí vypočítavé a cynické ženy, je už pozdě. Když později potká sice mladší, ale duševně vyzrálou dívku, vidí v ní vše, čeho se mu nedostává a poznává skutečné hodnoty na kterých by se dal vybudovat pevný vztah. I dívce, formované hluboce a osobně prožívanou vírou zaimponuje starší smutný muž svou opravdovostí, po které v prostředí přetvářky, neupřímnosti a snobismu jejího šlechtického hnízda marně touží. Ona jej povrchně nesoudí podle jeho nepovedeného a skandálního manželství, ale vidí jeho vnitřní kvalitu, on dokáže proniknout k jejímu duševnímu světu a nezastavuje se na povrchu jako jiní. Když se doslechne o úmrtí své manželky žijící mondénním životem někde v Evropě, zdá se, že zamilovaným lidem svitla naděje. Ale osud tomu chce jinak. On tedy za sebou dál musí táhnout svou minulost a ona zůstane věrná svému vnitřnímu přesvědčení, které dovede až do všech důsledků.
Nádherný román, plný melancholických tónů, který v sobě nepochybně odráží rozpolcenost autorova vlastního citového života.
"Běda srdci, které v útlém věku nemilovalo."