Slavné bitvy naší historie přehled
Petr Čornej , Pavel Bělina , Jan Urban , Jiří Fidler , Petr Havel , Antonín Kostlán , Vladimír Pilát
Rekonstrukce 47 bitev, které sehrály významnou roli v českých a československých dějinách.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slavné bitvy naší historie. Přihlašte se a napište ho.
Základní údaje k nejznámějším a nejvýznamnějším bitvám českých dějin.
Možná by bylo lepší rozdělit knihu na 2 díly - do konce středověku a od začátku novověku nebo třeba do konce 18. stol. nebo tak něco.
V malých medailonech, postihujících všechny charakteristické zajímavosti památných bojů, defilují prakticky rekonstruovaná bitevní dění od Lešského pole (roku 955), přes bitvu na Moravském poli, u Kresčaku, Sudoměře, na Vítkově, u Lipan, Moháče, na Bílé hoře, u Slavkova, Hradce Králové, Zborova, Tobrúku až po Duklu (roku 1945).
Šlo o jednu z mých oblíbených knih ze studia na střední, kdy jsem hltal informace, kdo, kdy, kam a proč umísťoval svoje jednotky před bitvou, abych následně s napětím zjišťoval, jak nakonec dopadlo vojsko, jemuž jsem přál vítězství. V rámci objektivity se ale sluší uvést, že některé střety byly v této encyklopedii zpracovány výrazně lépe než jiné.
Kniha Slavné bitvy naší historie v seznamech
urcite jsem se dozvedel spoustu noveho, obcas (obzvlaste u bitev 19-20 stoleti) bylo pro me v popisu prilis mnoho vojenskych detailu, takze jsem nektere odstavce dost proletaval pohledem. Kazdopadne je kniha v knihovnicce a zustane tam, cas od casu otevirana.
... a ja se na zaklade cetby jedu podivat minimalne k Mohaci (zacatek i konec tureckeho panovani ve stredni Evrope), do Lützenu (misto skonani chrabreho svedskeho krale) a k Schönbergu (soumrak taktiky vozove hradby).