Slavnosti sněženek přehled
Bohumil Hrabal
Povídky o lidech, kteří si uchovali pohled první lásky na tento svět i na často nelehký život. Lidé z Hrabalových podobenek jsou obyčejní venkované z oblasti Kerska, kam se autor vrátil do krajiny svého mládí, aby psal a psal.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slavnosti sněženek. Přihlašte se a napište ho.
Tohle mi tedy nesedlo. Já v tom tu poetiku nevidím. Střílení psů, střílení krav, střílení kolouchů, vraždění králíků, nadávky na vosy a několik úmrtí. Film se mi líbil, ale v knize jsem postavy poznala jen stěží. Nebýt výzvy, nedočtu to.
Konečně jsem se dostala k přečtení knihy, kterou jsem viděla na televizní obrazovce už snad stokrát, protože patří k mým oblíbeným...
A mrzí mě, že jsem si ji nepřečetla dříve.
Bohumil Hrabal píše jinak. Jako by čtením řádků před očima naskakovaly barevné obrazy. Pro někoho je možná těžké se do těch dlouhých souvětí začíst, ale z nějakého zvláštního důvodu mi to zrovna u něj nevadí.
Krásná kniha!
Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)
21.07.2024
Nové eknihy zdarma (únor)
04.02.2020
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Soubor rozdílných povídek, mnohdy pro mě nezajímavých, při jejichž čtení jsem se divil, jak z tohoto základu mohl vzniknout výborný film. Autora jsem si vybral jen kvůli ČV a nepřesvědčil mě o tom, že zařadím do knihovničky další jeho díla.
Některé povídky bych si ale klidně přečetl znovu - Mazánkův zázrak, Školení nebo Leli. Z celkového vyznění sbírky jsem spíše zklamán, čekal jsem více, ale třeba k autorovi ještě dorostu, stejně jako s přibývajícím věkem oceňuji dříve neoblíbené pasáže filmu.