Slib svatojánské noci přehled

Slib svatojánské noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376988/bmid_slib-svatojanske-noci-nmZ-376988.jpg 4 69 69

Tři venkovské děti z Moravského Slovácka se ocitnou v císařském městě Vídni. Mají štěstí, start do nového života se jim zdaří. Shodou náhod, ale i vlastním přičiněním se jejich vzletné dětské sny postupně mění ve skutečnost. Život se s nimi přesto nemazlí, prožívají jak přátelství, tak lásku a úspěchy, ale i nenaplněná očekávání, okusí i zradu a bolestná zklamání. Jsou svědky tragických událostí, které těžce poznamenají jejich osudy. Slib, který si daly o svatojánské noci, své první noci ve Vídni, se přesto snaží dodržet, i když podmínky, za kterých ho uzavřely, se během let v mnohém změní.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slib svatojánské noci. Přihlašte se a napište ho.

EvaHonsová
02.01.2025 4 z 5

První třetina knihy mě hodně nebavila, ale jsem ráda, že jsem trpělivě vydržela u čtení. Autorka vychází z archívu a dozvěděla jsem se skutečnosti o válce, kterou rozpoutalo r. 1878 Rakousko Uhersko vůči Bosně a Hercegovině. Trvala 3 měsíce a nakonec si tuto oblast Rakousko-Uhersko násilím přičlenilo. Povinně do války museli nastoupit 20-ti letí kluci ze 3 oblastí Rakouska-Uherska. Konkrétně z Olomoucka, Brněnska a Vídně. Další tragická skutečnost se odehrála v divadle ve Vídni, kdy požár v roce 1881 usmrtil v adventní době všechny diváky asi 350 osob. Příběh Jury, Johanky a Marie, kteří odchází ze Slovácka do Vídně čtenář sleduje ve 12-ti letém časovém horizontu od roku 1870 do roku 1882.

cori
17.06.2024 3 z 5

Sirotci Jura, Johana a Mařka se v roce 1870 vydají do Vídně hledat štěstí. Ujme se jich Johanina teta, provozovatelka české hospody v Prátru. Trojice se sžívá s novým prostředím, tak odlišným od slováckého venkova a jde za svými sny. Mařka se touží stát tanečnicí v divadle, Jura členem císařské gardy a Johana panskou v lepší rodině. Jejich cesty se tragicky rozcházejí v roce 1881. Autorka umně vykreslila život české menšiny ve Vídni v 70. letech 19. století, včetně okupace Bosny a Hercegoviny v roce 1878. Vyprávění plyne pomalu bez větších zvratů. Všichni si pomáhají a radují se z drobností. Příběh končí svatbou. Nenáročné starosvětské čtení ve stylu večerů pod lampou.

Zdero
07.07.2023 3 z 5

Příjemný čtivý příběh, dojemný.

Kniha Slib svatojánské noci v seznamech

v Mé knihovně59x