Slunečnice přehled
Simon Wiesenthal
Podtitul: Vyprávění o vině a odpuštění Vzpomínky "lovce nacistů" na svá věznění v koncentračním táboře, v nichž se autor též zamýšlí nad otázkou, zda a jak viníky potrestat. Otřesné autorovo vyprávění vlastních prožitků z nacistických koncentračních táborů si klade otázku, zda nacistickým zločincům odpustit, nebo je potrestat. Následuje deset názorů deseti evropských politiků, duchovních a spisovatelů na problém viny a odpuštění a překladatelčin doslov... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2005 , H+H (H&H)Originální název:
Die Sonnenblume: Von Schuld und Vergebung, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slunečnice. Přihlašte se a napište ho.
Velmi jsem se na tuto knížku těšila, protože jsem velkým fanouškem pana Simona Wiesenthala. O to víc mě zklamalo, že v českém vydání chybí polovina původní knihy, kde se autor ptá zhruba 30 světoznámých osobností na otázku odpuštění (do češtiny není přeloženo vzhledem k autorským právům). Sice se v knížce jedná o jednu určitou situaci, nicméně právě rozsáhlé filozofické odpovědi, a to zejména od přeživších holokaust jako např. Jean Améry, Primo Levi a dalších, jsou podstatou tohoto díla. Jak se vyrovnat se zlem a zda odpustit, či neodpustit? Zbytek knížky si tedy přečtu v angličtině.
Vina, trest, odpuštění. Bože, jak jsem ráda, že nemusím být vystavená takovéhle konfrontaci. Že si řeším jen ty svoje nevinné viny. Co já vím, jak bych se zachovala. Strašná doba, strašné zážitky. Máme se tak skvěle. A je dobře, to vědět.
I tak se mi ale chce brečet. Strašná doba. Obecně vůbec nelze pochopit, jak se tohle mohlo stát. Jak se lidé mohli takhle chovat k jiným lidem. Proč???
Jsem tak ráda, že jsme ušli kus cesty jinam.
Kniha Slunečnice v seznamech
Slunečnice od Simona Wiesenthala je kniha, která vás okamžitě vtáhne do svého příběhu. Její stručnost a srozumitelnost umožňuje čtenářům ponořit se do děje bez zbytečných odklonů.
Druhá část knihy, kde se do role autora vžívají vlivná jména z řad politiků, spisovatelů a filozofů, včetně těch, kteří stáli na straně nacistů, přidává knize mimořádnou hloubku. Tento unikátní přístup umožňuje čtenářům nahlédnout do různých perspektiv a uvědomit si komplexnost témat, kterými se kniha zabývá.
Grafika knihy je minimalistická, ale přesto poutavá.
Slunečnice je kniha, která by neměla chybět v žádné domácí knihovně. Je to dílo, které vás nutí přemýšlet, cítit a přehodnocovat své názory.