Smäd po živote přehled

Smäd po živote
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371892/bmid_smad-po-zivote-phi-371892.jpg 5 767 767

Jedno z najvýznamnejších diel svetovej literatúry vychádza v novom vydaní takmer po dvoch desaťročiach. Je výsledkom mohutného dojmu, akým na Irvinga Stona zapôsobili obrazy Vincenta van Gogha, s ktorým sa zoznámil v Paríži v 20. rokoch minulého storočia. Na základe štúdia zachovanej korešpondencie, autentických dokumentov a spomienok žijúcich súčasníkov veľkého maliara napísal príbeh, ktorý sa zaradil k najčítanejším dielam svojho žánru. Smäd po živote vraví nielen pravdu o živote geniálneho umelca, vyplnenom prácou a utrpením, ale zároveň odhaľuje základné skutočnosti o jednej z najvyšších ľudských činností – o umení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Lust For Life, 1934


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smäd po živote. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (165)

vaclav5809
14.09.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jakou jsem doposud četl.
Popisuje život Vincenta a to především, jaký to byl bídák a loser a později i jeho psychické problémy. Nebýt jeho bratra, který ho prakticky po celý život finančně podporoval, kdoví, jestli by dnes někdo znal jeho jméno.

avoKKKado
03.09.2024 odpad!

Svym způsobem příjemná povinnost. Van Goghova korespondence činí skvělý základ všech biografií a prostor pro "autentické" fabulace řemeslníků slova. Díky tomu je Lust for Life (ta ta tá, ta ta tadá) samozřejmě dobrá kniha, ale JSOU LEPŠÍ. Mnohem. Minimálně Já, Vincent. Nečíst "Já, Vincent", dám plný počet. Už jen ten název, prostě, jó, já vím, ale hej, až takhle šablonovitě ubrečený to určitě nebylo. On po životě nejen žíznil, ale kolikrát se jím spíš zalykal. Obojí v dobrém i ve zlém. Nic proti mým milovaným mýtům, ale... byl to zároveň i normální člověk. Narozdíl od "normálních" lidí, všech těch poctivých, pracovitých, morálních, petice podepisujících lepších* lidí... dohnavších ho velkou měrou do ústavu. Ehm. Kteří vždy budou tvořit největší část lidstva a pro které je vlastně i tato kniha psaná, ve výsledku. Lol. Pět hvězd za téma. Čtyři hvězdy, pro nadšený magory nutnost. Nebo? Tři hvězdy za absurdní humor? Jó, trojku mám rád. Míň si to nezaslouží. Leda ve srovnání. A dělal to Stone vůbec z lásky, nebo pro prachy? Určitě obojí. Lol. To je jasný, ale stejně... Dvě hvězdy. Hvězda, to je málo, ale rovnováha ve vesmíru musí bejt. Co už. Jeden hlas nic neznamená, a výsledky hlasování už vůbec ne. Co už. Odpad, jako van Goghovy neprodejné mazanice!


EvaHonsová
02.09.2024 4 z 5

Žízeň po životě je čtivě napsaná autobiografie Vincenta van Gogha. Na mě je tam ale mnoho opakujících se barevně vykreslených místopisných scén. Určitě kniha obohatí vhled do malířovy osobnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smäd po živote v seznamech

v Právě čtených33x
v Přečtených1 085x
ve Čtenářské výzvě78x
v Doporučených153x
v Knihotéce451x
v Chystám se číst572x
v Chci si koupit82x
v dalších seznamech15x