Směna přehled

Směna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499080/bmid_smena-4bt-499080.jpeg 4 189 189

Románový debut ostrého zraku. Hrdinkou knihy je mladá výtvarnice Petra, která trýznivě balancuje mezi touhou po uměleckém uplatnění a odvržením všeho, co souvisí s její prvotní životní volbou. Jako ostře řezané reliéfy se jí vynořují vzpomínky na studium malby, které ji podstatně formovalo. A vedle toho je tu i namáhavá, neradostná přítomnost spočívající v monotónní práci pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchýlila. Sugestivní líčení těchto dvou kontrastních světů nabízí nezvyklou perspektivu, která nespočívá jen v ponoru do vnitřního zápasu románové protagonistky. Svorníkem díla je téměř až detektivní zápletka vyjevující vášeň, s jakou je možné nořit se do umění. Autorka si klade podstatné otázky ryzosti tvorby i lidských vztahů. Její příběh není zprávou o unikání, ale spíše zdařilou konfrontací s hranicemi vztahů i sebevyjádření. Člověka popisuje jako křehkého tvora, který ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované civilizace, vlastní samoty i osudu. Ten je možné snad poznat, pochopit, přijmout, ale ne už tak snadno změnit.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Směna. Přihlašte se a napište ho.

rejka79
08.12.2024 3 z 5

Dobře napsáno, ale nebyla jsem cílovka, je to tak do 30 let. Přecejen jsem podobné věci řešila 20let zpět, nechat se vláčet situacema, neumět se postavit za své potřeby a nevědět co se sebou a se životem.

dzejn187
04.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Autorka popisuje příběh Petry, která se živí jako pokladní, a zároveň bývala studentkou umění. Oba obory prolíná a s citem řeší i mezilidské vztahy. Zejména se mne dotkl Petry boj s bratrovým osudem, a také každodenní vyčerpávající práce pokladní tváří v tvář předsudkům společnosti.

hannina
30.09.2024 4 z 5

Petra se v životě dost plácá. Malování, které vystudovala, ji neuživí a aby si nějak zachovala svoji nezávislou existenci, pracuje v supermarketu. Do toho si vleče dost velké trauma z dětství a má za sebou toxický vztah.... Na tomhle počtení má čtenářská duše hodovala. To je napsáno tak krásným jazykem, že by to bylo úchvatné, i kdyby tam jela jen linka "za pokladnou v marketu".

6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022

Umění se ale nevrací, běží pořád dál. Vymýšlí nové a nové pohledy, způsoby, překračuje samo sebe, překračuje stíny všech svých stínů.

Jsou jako vůně. Ty dny, které vyvanou a nezbude po nich ani vzpomínka. Jen nejasný pocit, že tady byly, že se chtěly někam otisknout, ale bez úspěchu.

Nakonec není nic než síla.

Kniha Směna v seznamech

v Mé knihovně59x