Směna
Anna Beata Háblová
Románový debut ostrého zraku. Hrdinkou knihy je mladá výtvarnice Petra, která trýznivě balancuje mezi touhou po uměleckém uplatnění a odvržením všeho, co souvisí s její prvotní životní volbou. Jako ostře řezané reliéfy se jí vynořují vzpomínky na studium malby, které ji podstatně formovalo. A vedle toho je tu i namáhavá, neradostná přítomnost spočívající v monotónní práci pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchýlila. Sugestivní líčení těchto dvou kontrastních světů nabízí nezvyklou perspektivu, která nespočívá jen v ponoru do vnitřního zápasu románové protagonistky. Svorníkem díla je téměř až detektivní zápletka vyjevující vášeň, s jakou je možné nořit se do umění. Autorka si klade podstatné otázky ryzosti tvorby i lidských vztahů. Její příběh není zprávou o unikání, ale spíše zdařilou konfrontací s hranicemi vztahů i sebevyjádření. Člověka popisuje jako křehkého tvora, který ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované civilizace, vlastní samoty i osudu. Ten je možné snad poznat, pochopit, přijmout, ale ne už tak snadno změnit.... celý text
Petra se v životě dost plácá. Malování, které vystudovala, ji neuživí a aby si nějak zachovala svoji nezávislou existenci, pracuje v supermarketu. Do toho si vleče dost velké trauma z dětství a má za sebou toxický vztah.... Na tomhle počtení má čtenářská duše hodovala. To je napsáno tak krásným jazykem, že by to bylo úchvatné, i kdyby tam jela jen linka "za pokladnou v marketu".
Nádherná kniha psaná s nadhledem, citem pro jazyk a patřičnou originalitou. Celé vyprávění je takové nadpozemské a snové, ačkoliv se tak často motá okolo naprosto všedních témat. Hned bych si od autorky přečetla něco dalšího, ale A.B.H. se jinak zaměřuje zejména na poezii a pro tu já nejsem úplně cílová skupina.
Nezbývá mi tedy nic než doufat, že se jí románová tvorba zalíbila a brzy napíše nějaký nový. Nicméně je vidět, že ta poezie ji při psaní románu hodně ovlivnila. Samozřejmě v dobrém.
Knihu jsem si tedy vybrala spíše obálce navzdory, ta mi přišla úplně hrozná... (Já vím, nesuď podle obalu... bla bla...) Ale fakt se mi teda vůbec nelíbí. Ty další snad dopadnou kapku líp.
Smutně poetické začátky kapitol jsou zábavné a přispívají k udržení jakési svěžesti líčení. I když je hlavní postava zatížená traumatem z dětství a pocitem viny, cítila jsem v popisu jejího bezútěšně stereotypního života naději, že z toho musí nějak vyklouznout. Jazyk vyprávění je velmi chutný, jen někde už je pro mě až moc přirovnání, protože představy text vzbuzuje dokonale. Legrační, co mi dalo práce pochopit foneticky česky psané anglické výrazy. Četla jsem skoro nepřetržitě. Krásně napsáno!
Výborná výpoveď súčasných mileniálov o tom, že v živote sa vám skrátka sny splniť nemusia aj keď máte talent, o tom, že šťastným vás môžu urobiť úplne obyčajné veci.
Kniha, která ve mně vyvolala vzpomínky na dobu, kdy jsem chodila na brigádu do výroby a pracovala u pásu. Moc se mi líbilo, jak autorka popsala pocity mladé dívky během práce za kasou a její pohled na fungování supermarketu. Musím pochválit i styl psaní a poetičnost celého textu. Bohužel hlavní zápletka knihy a vzpomínky na studia na vysoké škole mi nic neříkaly. Proto knihu hodnotím průměrně.
Četla jsem jedním dechem. Zajímalo mě téma, ale líbil se mi i použitý literární jazyk.
Hlavní postava se zmítá mezi povinnostmi, které ji přibíjí k zemi a uměleckou duší, která by se chtěla vznášet. A jako obvykle spokojenost přijde až s nalezením nějakého středu - kus jistoty a přitom možnost tvorby.
Neotřelá, netuctová kniha, takhle si představuji dobrou literaturu.
Tenata kapitalistického systému jsou tu popsána tak děsivě, že to připomíná sci-fi, mrazí o to víc, když člověk ví, že je to reál. Tím myslím supermarket i trh uměleckých děl. Já v takovém světě odlidšťujícím člověka nechci žít! Moc jsem si užila vhled do duše i oka výtvarného umělce a zamyšlení nad otázkami umění. Jenomže děj, směs detektivky a dívčího románu, lehce křečovité příhody ze života jedné slušňačky (ale dovídáme se, že její osobnost ovlivnilo trauma). Souhlasím s veriszv a přílišným tlačením na ártovou notu, ty začátky kapitol, to už byla manýra. Zas na druhou stranu jsem ocenila Alenu a její makaronismus, mám kamarádky, které tak mluví, a já můžu vyletět z kůže, tady to na mě překvapivě působilo jako terapie. Z toho konce mi bylo trapně, ale po pracovní stránce vlastně autorka nabídla variantu, jak z toho hnusného života vybruslit.
Kniha zpracovává velmi zajímavé téma, které mě bavila. Bohužel styl psaní mi úplně nesedl.
Tahle kniha nabízí velmi originální téma, kdy se pozastavuje nad tím, že aby se dnešní běžný umělec uživil, musí k tomu pracovat v supermarketu a čistě malováním si vydělá jen pár vyvolených jedinců. Tohle téma se mi neskutečně líbilo, je velice aktuální a autorka ho vyobrazila velmi dobře.
Líbila se mi i hlavní zápletka s ukradeným obrazem a následné pátrání hlavní hrdinky po něm. Dodalo to knize napětí a dynamiku, kdy jsem až do konce byla napnutá, kam se obraz poděl.
Celkově se mi kniha přišla dobře napsaná, dobře a rychle četla, stránky mi mizely pod rukama.
Zároveň se mi i líbilo téma vztahu mezi hlavní hrdinkou a jejím bývalým přítelem, jak s ní manipuloval a snažil se ji využít.
Celkově se mi Směna hodně líbila, hlavně svým tématem. Doporučuju!
Ze začátku jsem se nemohla začíst připadala mi kniha zmatená, ale potom už to začalo vše nějak dávat smysl a začala být zajímavá a trochu i napínavá jak to vše dopadne.. celkem chudák hrdinka a i příběh působil smutně, ale takový život někdy je, že se vše zamotá
Velmi krásná, něžná až zranitelná kniha. Hlavní hrdinka je někdo, koho bych nejspíš ve skutečném životě nemohla vystát. Myslím, že to, že se mi díky Anně Beatě podařilo nahlédnout do duše takové ženy, mě obohatilo. Knížka pro mě znamenala kromě estetického zážitku a socioekonomického zamyšlení i novou porci empatie se světem a za to moc děkuju. Doporučuju všem, kteří se spokojí s výborně obyčejným příběhem, kterých se odehrávají denně tisíce. Který je ale vyprávěný upřímným a inspirativním způsobem.
Tohle je přesně ten směr, způsob, ta cesta, jak dneska „dělat" literaturu, aby se i za padesát let dala považovat za umění... Můžeme se toho držet, prosím?
Podle mě se po technické stránce autorka musí prózou ještě trochu propsat a zbavit některých schématických postupů, pak to bude jednoduše dokonalé. Doufám, že další její propisovací počin přijde brzy.
Jedním dechem. Něco takového jsem ani náhodou nečekala. Nadstandardní forma i obsah. ABH má co sdělit a umí to. Evidentní orientace v mnoha oborech a "světech". Dokonale podle mého gusta - příběh, postavy, pocity a jako bonus edukace v oboru umění, ptactva a fungování supermarketů.
"Všechno shnilé, vadné a pochmurné vystihuje realitu nejlíp"
Nádherná kniha. Já ani nevím, co psát, autorka úžasně vystihla to bezvětří, strach z budoucnosti, samotu a únavu, která v životě občas nastane a taky úzkosti a vášeň umělců. Procházím si momentálně něčím dost podobným... proto mi hlavní postava přirostla k srdci a jen tak na ten příběh a úvahy nezapomenu.
Jo. Sebrala jsem naslepo v knihovně a líbilo. Díky za vhled do dvou světů - (bývalé) studentky AVU a pokladní v supermarketu, oba přinejmenším působily autenticky. Citace profesora velmi zajímavé, stejně tak pohled na dnešní umění, resp. umělce. Příběh losera může dost dobře odrážet pocity mladých dnes - úspěšní jsou vidět na každém kroku, já mezi ně nepatřím. Příběh jednoduchý, ale tak akorát na rozsah knihy. Je vidět, že autorka je básnířka, místy mi repetetivnost přišla až možná trochu nucená, ale v podstatě nemám knize co vytknout, vnitřně se mě také dotkla.
Nenápadná kniha s krásnou obálkou. Neměla jsem žádné očekávání, ale páni, to byla síla! Autorka je talentovaná, dokáže skvěle zachytit emoce, úplně mě to dostalo jakou dlouho žádná jiná kniha. Hodně mě bavilo zachycení toxického vztahu a konec, kdy hlavní hrdinka říká "Neuměla jsem to uchopit. Musela jsem počkat, až si to uchopí mě." Tleskám a těším se na další knihu.
Tohle bylo milé překvapení! Poprvé od puberty jsem měla chuť si nějaké pasáže opsat ne pro jejich obsah, ale pro nádheru jazykového podání. Autorka má pro jazyk cit a pro psaní nadání.
Směna je přesně ta knížka, která mě na první pohled zaujala, ale nakonec jsem byla přece jenom lehce zklamaná, protože jsem čekala trošku víc. Celou dobu jsem měla pocit, že všechno jen tak klouže po povrchu a řeší se nepodstatné věci. Marně jsem hledala postavu, která by mi byla v něčem sympatická, ani hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla. Ten kontrast mezi životem prodavačky a duší umělkyně mě ale bavil, jen jsem prostě měla pocit, že pátrání po ztraceném obrazu není úplně to, kvůli čemu jsem si tuhle knížku koupila.
Tahle kniha stojí a padá na hlavní hrdince a jejím umu vás zaujmout či nikoliv. Petra je vystudovanou umělkyní v oboru malba, ale není zřejmě na umělce dostatečně nekonvenční, aby se uměním mohla živit. Zároveň ve svém zaměstnání neskutečně trpí a je ubíjena každodenní rutinou a šedí všedního dne. Co jí pomůže? A může vůbec něco? Postupně se s Petrou vracíme do minulosti, odkrýváme kostlivce ve skříni, do toho se Petře do života přichomýtne její ex, což je docela hustej psychopat. Hned bych ho vzala po hlavě mečem. Nakonec, když už si říkáte, jak tohle vlastně skončí, je konec. Ale budu hodná a neporozradím ho. 78%
výtvarné umění umělci česká literatura osudy žen společenské romány malířky české romány
2022 | Směna |
2019 | Nemísta měst: Opomíjená, pomíjivá a míjená místa měst |
2017 | Města zdí. Život a smrt obchodních center |
2018 | Nevypínejte |
2020 | O mé závislosti nikomu neříkej |
(SPOILER) Autorka popisuje příběh Petry, která se živí jako pokladní, a zároveň bývala studentkou umění. Oba obory prolíná a s citem řeší i mezilidské vztahy. Zejména se mne dotkl Petry boj s bratrovým osudem, a také každodenní vyčerpávající práce pokladní tváří v tvář předsudkům společnosti.